There are several methods available in the fluidization literature for the prediction of the porosity of a liquid fluidized bed of monosized spheres. The majority of practical applications, however, involve non-spherical particles. Furthermore, adding to the complexity of the problem, systems of practical interest usually consist of particles with varying sizes. Granular beds used in water and wastewater filtration is an important example. My goal in this handout is to explain how the expanded height of a liquid fluidized granular bed can be estimated. To this end, the general problem is tackled in three steps, looking at three types of problem starting with the simplest and finishing with the most complex: (1) Beds of monosized spheres. (2) Beds of monosized non-spherical particles (3) Non-uniform beds of non-spherical particles.
Examples of the use of the Manning equation and its explicit solutions for partially filled circular pipes.
İçme suyu olarak kullanılacak bir suyun kalitesini ve içilebilirliğini tayin eden çok sayıda parametre vardır. Bu makalede, bahis konusu olan parametreler (1) fiziki ve estetik parametreler, (2) inorganik parametreler, (3) radyoaktivite ile ilgili parametreler, (4) organik parametreler ve (5) mikroorganizmalar, şeklinde tasnif edilmiş ve ayrı ayrı anlatılmıştır. Su arıtma teknolojilerini anlayabilmek ve verimli bir şekilde kullanabilmek için kalite parametrelerinin iyi bilinmesi gerekmektedir.
Bu yazıda içme suyu tasfiyesinde kullanılan temel işlemler ve akım şemaları anlatılmıştır. Genellikle belediyeler tarafından işletilen orta ve büyük ölçekli arıtma tesislerinin çalışma prensipleri ve tasarımları üzerinde durulmuştur. Türkiye şartlarına uygun teknoloji seçimleri vurgulanmaktadır.
Bu yazıda içme sularında demir ve manganez problemi anlatılmıştır. Bu metaller yüksek konsantrasyonlarda bulunurlarsa suya renk vermekte, suyun temas ettiği yüzeyleri lekelemekte ve kullanımda çeşitli mahzurlar doğurmaktadırlar. Demir ve manganezin suya nasıl girdikleri ve hangi arıtma usülleri ile giderilebilecekleri izah edilmektedir.
Bu yazıda içme sularında florür iyonunun az veya çok olmasının fayda ve zararları anlatılmaktadır. Diş sağlığı açısından içme sularında 0,7-1,2 mg/L miktarında florür bulunması tavsiye edilir. Florür konsantrasyonu 2,0 mg/L’yi aşmamalıdır.
Bu yazıda içme sularının dezenfeksiyonunda geçerli olan temel prensipler izah edilmektedir. Dezenfeksiyon açısından su kaynakları iki kısımda ele alınmaktadır: (1) Yüzey suları ve yüzey sularının doğrudan etkisi altında olan yeraltı suları. (2) Yüzey suları ile doğrudan irtibatı olmayan ve kirletilmemiş yeraltı suları. Yüzey sularında hastalık yapabilen bakteriler ve virüslere ilaveten, klor gibi dezenfektanlara dayanıklı Giardia ve Crypto gibi mikroorganizmalar da mevcut olabilir. Yüzey sularının arıtılmasında bir filtrasyon metodu mutlaka uygulanmalıdır. Temiz ve berrak yeraltı suları sadece dezenfeksiyona tabi tutularak kullanılabilir.
Klorlama işlemi içme sularının, endüstriyel su kaynaklarının, havuz sularının ve atıksuların arıtılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda klorlama işleminin anlaşılması ve etkili bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli proses kimyası özetlenmiştir.
First chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005.
Second chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005.
Fourth chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005
Third chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005.
Fifth chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005
Sixth chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005
Seventh chapter of the textbook used at Marmara University between 1995-2005