Metrics
Biography
Prof. Dr. Yusuf KAYNAK 1982 yılında Kayseri-Pınarbaşı'da doğmuştur. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Doktora (Ph.D.) derecesini Amerika Birleşik Devletleri Kentucky Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 2013 yılı Temmuz ayında almıştır. Doktora tezi kapsamında, Şekil Hafızalı Alaşımların talaşlı imalatı, mikroyapısal dönüşümleri, yüzey bütünlüğü ve mekanik davranışlarını deneysel ve nümerik yöntemleri kullanarak araştırmış olup, bu çalışmalar Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kapsamındaki projeler tarafından desteklenmiştir. Haziran 2014-Nisan 2015 arasında Yardımcı Doçent olarak, Nisan 2015 -Temmuz 2020 tarihleri arasında Doçent olarak çalışmıştır. Ağustos 2020 tarihinden itibaren Profesör olarak Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde çalışmalarına devam etmektedir.
Makine Mühendisliği Bölümü bünyesinde 2015 yılı Aralık ayında İleri İmalat Teknolojileri Laboratuvarı'nı kurmuş, iki adet Tübitak 1001 projesi, bir adet TÜBİTAK ve Slovenya Araştırma Ajansı destekli proje, bir adet TÜBİTAK ve NASA destekli (1001 projesi) ve Üniversite destekli birçok Bilimsel Araştırma Projesinin Yürütücülüğünü üstlenmiş ve bu projeleri başarı ile tamamlamıştır. Halen TÜBİTAK BİDEB destekli sanayi doktora projesinin yürütücülüğünü, 1 adet TÜBİTAK SAYEM projesinin yürütücülüğünü, ASELSAN destekli bir araştırma projesi ve ilaveten birçok endüstriyel Ar-Ge projesinin (3 TÜBİTAK TEYDEB 1501 projesi, 1 KOSGEB projesi, 50'den fazla Ar-Ge/Tasarım Merkezi Projesi) ise danışmanlıklarını ve Koordinatörlüklerini yürütmüştür. 1 Yılı aşkın süre ISO 500'deki firmalardan birinin Ar-Ge Merkezinin resmi olarak yöneticiliğini yapmıştır. Aynı zamanda 7 yıllık bir süre Ar-Ge Merkezi ve 4 yıllık süre Tasarım Merkezi danışmanlığı yapmıştır. Endüstride birçok imalat süreçleri ( Kesici Takım Üretim Teknolojileri, Talaşlı İmalat Operasyonları, Sıcak dövme süreçleri gibi birçok operasyonla) ile ilgili kayda değer endüstriyel tecrübeye sahiptir.
Marmara Üniversitesindeki görevine ilaveten, Temmuz 2020-Ocak 2021 ile 2021 Temmuz - 2022 Temmuz tarihleri arasında Malezya'nın en seçkin teknik üniversitelerinden biri olan Malezya Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde İmalat konusunda araştırmalar ve çalışmalar yapmak üzere Research Fellow olarak görevlendirilmiştir. Dünyada saygın birçok üniversite ile ve ülkemizde birçok sanayi kuruluşu ile İmalat Teknolojilerinde işbirliği yapmaktadır.
7. Uluslararası Talaşlı İmalat Sempozyumu (UTIS 2016) Düzenleme Kurulu Başkanlığını, 17. Uluslararası Makina Tasarım ve İmalat Kongresi (UMTIK 2016) "Kriyojenik Talaşlı İmalat" Özel Oturumları Düzenleyiciliği ve Başkanlıklarını, 18. Uluslararası Makina Tasarım ve İmalat Kongresi (UMTIK 2018) kapsamında Yüzey Bütünlüğü Mini Sempozyumu'nun düzenleyiciliği/Eş Başkanlığı'nı ve Eklemeli İmalat Konferansı AMCTURKEY 2019, AMCTURKEY2021 ve AMCTURKEY2022 Eş Başkanlığını yapmıştır. Dünyanın farklı ülkelerinde organize edilen alanlarında dünyada en saygın birçok uluslararası konferansın (CIRP CMMO, CIRP CSI, CIRP Global Conference on Sustainable Manufacturing vb) "Uluslararası Bilim Kurulu üyelikleri", Uluslararası saygın konferanslarda ve toplantılarda davetli konuşmacı ve oturum başkanlıkları gibi katkılar sunmuş ve halen sunmaya devam etmektedir.
Başta TÜBİTAK, KOSGEB ve ülkemizdeki farklı üniversitelere sunulan araştırma projeleri olmak üzere Fransa, Kanada dahil farklı ülke ve kurumlara sunulan birçok araştırma projeleri için hakemlik, dış danışmanlık gibi görevlerine ilaveten; 30'dan fazla Uluslararası saygın akademik dergide 350 civarında bilimsel makaleye hakemlik yapmıştır. 2016-2020 yılları arasında 4 yıl süreyle Marmara Fen Bilimleri Dergisi, International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences dergisinde Makina Mühendisliği Alan Editörü olarak görev almıştır. 2015-2023 yılları arasında SCI-Expanded kapsamındaki Etki Faktörü 2,7 olan “Machining Science and Technology: An International Journal” dergisinin Akademik Editörü ve Asosye Teknik Editörü olarak görev yapmıştır. 2023 Haziran itibari ile Machining Science and Technology dergisine Deputy Technical Editor olarak atanmıştır. Aynı zamanda Journal of Additive Manufacturing Technologies dergisinin baş editörlüğü görevini sürdürmektedir.
Birçoğu dış kaynaklı projelerde Bursiyer olarak görev almış 20 Yüksek Lisans, 1 doktora öğrencisinin tezine danışmanlık yapmış ve bu öğrenciler lisansüstü eğitimlerini başarıyla tamamlamışlardır. Halen 4 doktora öğrencisinin ve 1 Yüksek Lisans öğrencisinin tez danışmanlığını sürdürmektedir. Lisansüstü eğitimden mezun ettiği 7 öğrencisi ülkemizdeki farklı üniversitelerde akademik kadrolarda araştırma görevlisi/öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.
Akademik çalışmalarının yanı sıra Temmuz 2019-Ekim 2021 tarihlerinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG) Danışma Kurulu Üyeliği görevini yürütmüştür. TÜBİTAK desteği ile ülkemizdeki akademisyenlere yönelik düzenlenen Araştırma Projesi Yazma eğitimlerinde Eğitmen olarak görevler almıştır. Ayrıca, 2018-2021 Eylül tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon üyeliği, Fikri Mülkiyet Değerlendirme Kurulu Üyeliği, Rektörlük Akademik Teşvik Düzenleme, Denetleme ve İtiraz Komisyonu üyelikleri gibi idari görevleri de yürütmüştür.
2020 yılında Amerikan Makina Mühendisleri Birliği (ASME) İmalat Mühendisliği Bölümünün kuruluşunun 100. Yılı hatırasına Amerikan Makina Mühendisleri Birliğine ait olan ve bu birlik tarafından yönetilen alandaki en saygın dergilerden biri olan "ASME Manufacturing Science and Engineering" dergisinde basılan 100. Yıl Özel Sayısında, dünyada talaşlı imalat biliminin gelişimine çok önemli katkılar sunmuş, Talaşlı İmalat alanının literatürünü oluşturan ünlü bilim insanlarından biri olan Profesör Peter Oxley'e ithaf edilen çalışmaya yazar olarak davet edilmiş ve katkı sunmuştur.
Yusuf Kaynak, ileri mühendislik malzemelerinden olan Şekil Hafızalı Alaşımların yüksek deformasyon hızlarında faz dönüşümü süreci ve sonlu elemanlar yazılımında bu süreci tahmin eden nümerik modeli geliştirerek, bu alanda dünya literatürüne çok önemli katkı sunmuştur.
2020 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü'nün sahibi olmuş ve TÜBA Genç Akademi Üyeliğine kabul edilmiştir.
"Marmara Üniversitesi 2021 Yılı Yayın ve Proje Ödülleri” kategorisinde Mühendislik ve Mimarlık Alanı Bilimsel Proje Ödülü'nün sahibi olmuştur.
2020, 2021 ve 2023 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri Stanford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, Dünyadaki farklı bilim alanlarındaki %2'lik dilime giren En Başarılı Akademisyenler Listesinde yer almıştır. Stanford Üniversitesi'nin 2023 yılındaki sıralamasında "İmalat" alanında dünyadaki ilk 30 bilim insanı arasında yer almıştır.
Yusuf Kaynak, 2023 Yılında İmalat Mühendisliği Alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle "100. Yıl TÜBİTAK Mühendislik Alanı Teşvik Ödülü"nün sahibi olmuştur.
SCI, SCI-Expanded indeksler kapsamında, Additive Manufacturing, CIRP-Annals Manufacturing Technology, ASME Manufacturing Science and Engineering, Scripta Materialia gibi Dünyada alanlarında en itibarlı dergilerinin de yer aldığı, saygın uluslararası dergilerde yayınlanmış 48 bilimsel makalesi, uluslararası alan indeksleri (Engineering Index, Emerging Science Index, vb) tarafından taranan yurtdışı ve yurtiçi dergilerde 12 bilimsel makalesi, ULAKBIM kapsamındaki ulusal dergilerde 10 bilimsel makalesi yayınlamıştır. Alanında saygın sempozyum ve konferanslarda sunulmuş 60'dan fazla bildirisi vardır. Google Scholar'a göre çalışmalarına uluslararası dergilerde yayınlanmış bilimsel makalelerde bilim insanları tarafından 3600'den fazla atıf yapılmış olup, h indeksi 32'dir.
Talaşlı imalat, Kesici Takım Teknolojileri, Eklemeli İmalat, Yüzey bütünlüğü ve ikincil işlemler (Post-processing) konularında aktif olarak akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Contact
- yusuf.kaynak@marmara.edu.tr
- Web Page
- http://yusufkaynak.com/index.php/tr
- Office
- İleri İmalat Teknolojileri Laboratuvarı (E-4)