Hakkımızda


MarMISLab, Marmara Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren bir araştırma grubudur. Çalışmalarımızda, gönüllü olarak bir araya gelerek bilişim alanında faydalı projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Ekip olarak, haftalık toplantılarımızda bilgi paylaşımı, makale incelemeleri ve çeşitli konularda eğitimler gibi faaliyetlerle sürekli olarak kendimizi geliştiriyoruz. Her birimiz ilgili olduğumuz konularda bilgi ve önerilerimizi paylaşarak sürece katkı sağlıyoruz.

Misyonumuz, bilgiyi paylaşmak, birlikte öğrenmek ve güncel teknolojileri kullanarak topluma faydalı projeler geliştirmektir. 

Aralarında hem doktora sonrası hem de yüksek lisans öğrencisi araştırma görevlileri, sektör profesyonelleri ile lisans öğrencileri de bulunan 18 kişilik ekibimiz, çevremize ve insanlığa olumlu etkiler sağlayacak yenilikçi çözümler üretmek için bir araya gelmiştir.



Devam Eden Projeler

  • Proje no:122K270
  • Proje adı:Nif Dağı Arkeolojik Kazı Verilerinin Konumsal Analiz Yöntemleriyle Araştırılması
  • Tübitak 1001 destekli bu projede İzmir Nif Dağı Kazısı kapsamında tespit edilen arkeolojik kültür evrelerini ve bu yöredeki kırsal yerleşimlerin çevresiyle ilişkisini aydınlatmaya yönelik olarak tüm kazı verilerinin Coğrafi Bilgi Sistemlerinin desteğiyle dijital dönüşümü amaçlanmaktadır. Proje İstanbul Üniversitesi yürütücülüğünde ve 3 farklı üniversiteden araştırmacıların katılımı ile sürdürülmektedir.Araştırma grubumuzdan Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman projede araştırmacı olarak, Arş. Gör. Batıkaan Güneş ve lisans öğrencisi Salih Aydın ise bursiyer olarak görev almaktadır. Proje kapsamında kazı verileri için veritabanı ve veri giriş uygulaması geliştirilmesi ile mevcut veriden hareketle mekansal analiz ve raporların hazırlanmasından sorumludurlar.


  • Proje no: 121K358 
  • Proje adı: Mö 3700/3600-2400/2300 Aralığında Burdur Göller Bölgesi'Nde Politik Ekonomi: Devamlı(Sız)Lık, Etkileşim ve Değişim 
  • Araştırma grubumuzdan Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman Tübitak 1001 destekli bu projede  Burdur Göller Bölgesindeki arkeolojik alanlardan elde edilen bulguların arkeometrik verilerinin analizinden sorumlu araştırmacı olarak görev almaktadır. Proje İstanbul Üniversitesi yürütücülüğünde ve üç farklı üniversiteden araştırmacıların katılımı ile sürdürülmektedir.


  • AB Destekli “Evaluations of Sustainable and Green Energy Policies” adlı uluslararası projede Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman “Sustainable Green Data Center Location Selection” konusu ile araştırmacı olarak yer almaktadır.

Hazırlık Aşamasındaki Projeler

  • Università di Pisa yürütücülüğünde 26 ayrı ülkeden araştırmacıların katılımıyla hazırlanan ve içlerinde Türkiye’den Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman’ın da bulunduğu “Managing Artificial Intelligence in Archaeology” isimli COST (European Cooperation in Science & Technology) proje önerisi değerlendirme aşamasındadır.
  • AB Destekli hazırlık aşamasındaki uluslararası projeye “HUMAINT - Management and Artifical Intelligence: Different Perspectives” ekibimizden Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman ve Arş. Gör. Dr. Dilara Büyükköz bankacılık sektöründe yapay zekanın istihdam ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkilerini ele alan bir çalışma ile destek vermeyi planlamaktadır.
  • Tasarım aşamasında olan “Arkeoloji Biliminde Yapay Zekâ Destekli Görsel İşleme” projemizde 6 kişilik bir ekip olarak, kültürel mirasımızı korumak ve arkeoloji alanına yapay zekanın kullanımını geliştirmek amacıyla Gebze Bilişim Vadisi’nde faaliyet gösteren teknoloji firması AugeLab’dan aldığımız sponsorluk desteği sonrasında hazırlık çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Ekibimiz Doç. Dr. Tutku Tuncalı Yaman, lisans öğrencileri Gülsüm Şevval Aslan, Melis Yılmaz, Ece Okan, Yusuf Baran Muslu ve sektör profesyoneli Yiğit Taşlıoğlu’ndan oluşmaktadır.