Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Fen - Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı
WoS Araştırma Alanları: Beşeri Bilimler Çokdisiplinli, Kültürel Çalışmalar, Çevre Çalışmaları, Sosyal Bilimler Tarihi, Kentsel Çalışmalar, Tarih
Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Tarih, Yeniçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Karşılaştırmalı Tarih, Kentleşme ve Çevre Sorunları

Yayınlardaki İsimler: yunus ugur

Metrikler

Yayın

85

Atıf (Scopus)

1

H-İndeks (Scopus)

1

Atıf (Scholar)

8

H-İndeks (Scholar)

2

Proje

24

Tez Danışmanlığı

24

Açık Erişim

4
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, YL ve doktora derecesini ise aynı üniversitenin Tarih programında tamamladı. 2003-2004 yıllarında New York Binghamton Üniversitesi Tarih Bölümü’nde araştırmacı olarak bulundu. 2009-2020 tarihleri arasında İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü kadrosunda görev yapmış ayrıca Şehir Araştırmaları Merkezi Direktörlüğünü ve Şehir Çalışmaları yüksek lisans programı başkanlığını yürütmüştür. 2016- 2017 yıllarında Berlin'de akademik çalışmalarını yürütmüştür. 2020 yılından beri Marmara Üniversitesi Dijital Beşeri Bilimler Araştırma Merkezi müdürü ve Tarih bölümü öğretim üyesidir. 2024-25 döneminde çalışmalarını Almanya Freie Universität-Berlin'de sürdürmektedir.

Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin baş editörü olup www.digitalottomanstudies.com ve www.insidedh.com platformlarının kurucuları arasında yer almıştır, Global Şehir Tarihi Projesi (GUHP) Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuş, Avrupa Şehir Tarihçileri Birliği (EAUH), Uluslararası Şehir İklimi Derneği (IAUC), Ortadoğu Araştırmaları Derneği (MESA) üyeliği yapmaktadır. Yoğunlaşma alanları Osmanlı şehir tarihi, kent mekânı ve mahalleler, tarih yazımı, tarih kaynakları, dijital tarihçilik, tarihi coğrafya, sözlü tarih, iklim-çevre tarihi ve kültürel miras alanlarını kapsar. 

Bu alanlarda araştırma projeleri yapmış, tezler yazdırmış, kitap ve  makaleler yayınlamıştır. Son beş yılda, TÜBİTAK destekli  "Osmanlı Şehir Tipolojileri ve Atlası (1450-1700)" başlıklı projeyi tamamlamış İBB ile İstanbul’un Kültürel Mirası ve Hazire/ Türbe/ Mezar Taşları üzerine yapılan 4 farklı projenin yürütücüsü olmuştur. Ayrıca İSTKA desteği ile Sözlü tarih ve İstanbul’un görsel tarihi ile ilgili yapılan 3 projeye danışmanlık yapmış İBB KÜLTÜR AŞ ve İSAM’ın desteklediği 10 ciltlik İstanbul Tarihi kitabının yayın/editör ekibinde bulunmuştur. En son TÜBİTAK’ın desteklediği "Osmanlı Şehirlerini Haritalamak: Sosyo-Mekânsal Benzerlikler ve Özgünlükler (1520-1540)", "19. Yüzyıl İstanbul Tekkelerini Mekânsallaştırmak: Yerleşim ve Ağ Haritaları" ve YTB'nin desteklediği "Lübnan'da Osmanlı Kültürel Mirası" projelerini tamamlamıştır. Halen "Küresel Isıtma ve Soğutma Tarihi: Klasik Dönem İstanbul'u" üzerine proje yürütmektedir. Yazar ve editör olarak katkıda bulunduğu bazı kitaplar, Dijital Beşeri Bilimler ve Osmanlı ÇalışmalarıBir Semte Vefa, Vefanın Cennet Bahçeleri: Vefa Semti Hazireleri (2 cilt), Tarih-i Raşid ve Zeyli (3 cilt), Osmanlı Hukukunda Fetva, Antik Çağ'dan XXI.Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi (10 cilt), Cumhuriyet Döneminde Ümraniye: Şehirleşme, Toplum, Ekonomi ve Yönetim, İstanbul Türbe, Hazire ve Kabirleri: Fatih, Eyüpsultan, Beyoğlu, Fatih (4 cilt), Tarih Bilimi ve Metodolojisi, Osmanlı İmparatorluğu'nda Çevre ve Şehir, Kent Sosyolojisi ve Osmanlı'da Şehir, Vakıf ve Sosyal Hayat’tır.

İletişim

Diğer E-posta
yunusugura@gmail.com
E-posta
yunus.ugur@marmara.edu.tr
Web Sayfası
https://avesis.marmara.edu.tr/yunus.ugur
İş Telefonu
+90 216 777 3441
Ofis
GZFA. 216
Posta Adresi
Marmara Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Göztepe Kampüsü 34722 Kadıköy / İSTANBUL