ÜRKİYE’DE YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERİN KURUMSALLAŞMASI: HUKUKSAL YAPI VE REORGANİZASYON


OCAK N., KARAMAN G.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.5, sa.1, ss.157-169, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de endüstriyel üretim dışında kalan restoran, lokanta, fast-food tarzı yiyecek ve içecek işletmelerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve hayatta kalabilmesini sağlamak üzere hukuki yapıları, ticari sözleşmeler bağlamında kurumsallaşma ve yeniden yapılanma süreçlerini teorik olarak irdelemek ve bir fikir haritası oluşturmak ve öneriler sunmaktır. Bu kapsamda araştırılan olayı veya durumu detaylı olarak anlamak ve bir fikir haritası oluşturabilmek üzere var olan basılı veya elektronik kayıtları ve belgeleri inceleyerek ne, neyi, kimi, neden, niçin vb. sorular yoluyla mevcut durumu ortaya koyma, yorumlama ve betimleme amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak dokuman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye’de endüstriyel üretim dışında kalan restoran, lokanta, fast-food tarzı yiyecek ve içecek işletmelerinin hukuki açıdan, esnaf işletmesi veya ticari işletme olarak iki şekilde kurulabildiği belirlenmiştir. Bu işletmelerin çevresel koşullardaki değişimleri sürekli takip etmeleri, elde edilen verilerin (5N1K, SWOT vb.) teknikler ile strateji (büyüme, küçülme, durağan, karma) belirlenmesi ve böylece yeniden yapılanma ihtiyacının ortaya çıkarılması gerektiği saptanmıştır. Araştırma ile bu işletmelerin kurumsallaşma yönünde atabilecekleri ilk adımın şirketleşme olduğu belirlenmiştir. Buna ilaveten kurumsallaşmada kullanılabilecek ticari sözleşmeler, reorganizasyon yönetimi ve aşamaları ortaya konulmaktadır.
The aim of this research is to theoretically examine the legal structures, institutionalization and restructuring processes in the context of commercial contracts in order to ensure that restaurants, fast-food and fast-food businesses in Turkey, which are out of industrial production, can continue their activities and survive. to create an idea map and offer suggestions. In this context, by examining the existing printed or electronic records and documents in order to understand the investigated event or situation in detail and to create an idea map, what, what, whom, why, why, etc. It is aimed to reveal, interpret and describe the current situation through questions. In this study, the document analysis method was used as a data collection tool. As a result of the research, it has been determined that restaurants, restaurants, fast-food-style food and beverage businesses outside of industrial production in Turkey can be established in two ways as a tradesman or commercial enterprise. It has been determined that these enterprises should constantly monitor the changes in environmental conditions, determine the strategy (growth, shrink, stagnant, combined) with the obtained data (5N1K, SWOT, etc.) techniques and thus reveal the need for restructuring. With the research, it has been determined that the first step that these enterprises can take towards institutionalization is incorporation. In addition, commercial contracts that can be used in institutionalization, reorganization management and stages are presented.