YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE TÜRK YEMEK KÜLTÜRÜNÜN PAYLAŞIMI


Creative Commons License

Fişekcioğlu A.

Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, cilt.15, sa.38, ss.514-533, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 15 Sayı: 38
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Motif Akademi Halkbilimi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.514-533
  • Marmara Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZ: Bu araştırmanın amacı, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında A1, A2, B1, B2, C1

ders kitaplarında bulunan sosyokültürel bilginin önemli bir bileşeni olan Türk yeme-içme

kültürü paylaşımının niteliğini, beslenme ve mutfak kültürünün işlevsel özellikleri

bağlamında araştırmaktır. Disiplinlerarası bir bakış açısıyla halkbilim verilerinden

yararlanılarak nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada öncelikle bahsedilen

kitaplarda geçen Türk yeme-içme kültürü paylaşımını hatırlatan sözcükler kullanıldıkları dil

becerileri bağlamında tablolara aktarılmış ve yorumlanmıştır. Ardından yemekle ilgili

ifadelerin geçtiği metinlerde yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özellikler, davranış

kalıpları bağlamında kullanılıp kullanılmadığını ve yemekle ilgili ifadelerde yemek kültürüne

dair davranış kalıplarının bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çünkü yemekle ilgili kültüre

ait ifadelerin veya yemek isimlerinin yöntem kitaplarında sıralanması Türk mutfağının

tanıtım boyutuna hizmet etse de yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özelliklerine,

davranış kalıplarına değinmek Türk toplumsal bilgisinin paylaşılması anlamına gelmektedir.

Bu araştırmada aynı zamanda Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan İstanbul

Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında Türk yemek kültürünün çeşitli dil düzeylerinde kendi

içinde paylaştırılarak yansıtılıp yansıtılmadığı ve hangi dil becerileri kapsamında yansıtıldığı

da incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Türkçe öğretimi, Türk yemek kültürü, Türk toplum bilgisi,

paylaşım.