Motif Akademi Halkbilimi Dergisi, cilt.15, sa.38, ss.514-533, 2022 (Hakemli Dergi)
ÖZ: Bu araştırmanın amacı, İstanbul Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında A1, A2, B1, B2, C1
ders kitaplarında bulunan sosyokültürel bilginin önemli bir bileşeni olan Türk yeme-içme
kültürü paylaşımının niteliğini, beslenme ve mutfak kültürünün işlevsel özellikleri
bağlamında araştırmaktır. Disiplinlerarası bir bakış açısıyla halkbilim verilerinden
yararlanılarak nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada öncelikle bahsedilen
kitaplarda geçen Türk yeme-içme kültürü paylaşımını hatırlatan sözcükler kullanıldıkları dil
becerileri bağlamında tablolara aktarılmış ve yorumlanmıştır. Ardından yemekle ilgili
ifadelerin geçtiği metinlerde yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özellikler, davranış
kalıpları bağlamında kullanılıp kullanılmadığını ve yemekle ilgili ifadelerde yemek kültürüne
dair davranış kalıplarının bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çünkü yemekle ilgili kültüre
ait ifadelerin veya yemek isimlerinin yöntem kitaplarında sıralanması Türk mutfağının
tanıtım boyutuna hizmet etse de yemek kültürünün işlevsel ve sembolik özelliklerine,
davranış kalıplarına değinmek Türk toplumsal bilgisinin paylaşılması anlamına gelmektedir.
Bu araştırmada aynı zamanda Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan İstanbul
Yabancılar İçin Türkçe Ders Kitabında Türk yemek kültürünün çeşitli dil düzeylerinde kendi
içinde paylaştırılarak yansıtılıp yansıtılmadığı ve hangi dil becerileri kapsamında yansıtıldığı
da incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Türkçe öğretimi, Türk yemek kültürü, Türk toplum bilgisi,
paylaşım.