Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Araştırma Alanları: Sağlık Bilimleri

Yayınlardaki İsimler: Özen Ahmet

Metrikler

Yayın

359

Atıf (WoS)

2608

H-İndeks (WoS)

27

Atıf (Scopus)

3238

H-İndeks (Scopus)

30

Proje

18

Fikri Mülkiyet

3

Tez Danışmanlığı

2

Açık Erişim

16
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

Prof. Dr. Ahmet Özen’in bilime katkıları

  

Dr. Özen’in iki adet başlıca eseri bulunmaktadır: 1. 2017 yılında The New England Journal Of Medicine dergisinde yayınlanan “Ozen A et al. CD55 Deficiency, Early-Onset Protein-Losing Enteropathy, and Thrombosis” başlıklı çalışması, 2. 2021 yılında Nature Immunology dergisinde basılan "Ozen et al. Broadly effective metabolic and immune recovery with C5 inhibition in CHAPLE disease" (https://doi.org/10.1038/s41590-020-00830-z) çalışmasıdır. 2017 yılına  ait orijinal keşif makalesinde Dr. Özen'in önderliğindeki uluslararası araştırmacılar CHAPLE  hastalığını (CD55 deficiency with hyperactivation of complement, angiopathic thrombosis, and protein-losing enteropathy) tanımlamış ve hastalığın etiyopatogenezini ortaya koymuştur. Nature Immunology makalesi ise Dr. Özen'in yürütücülüğündeki bir devam çalışmasıdır. Bu yayın "NEWS and VIEWS" makalesi olarak Nature Immunology Dergisinde tartışılarak dergi tarafından ön plana çıkarılmıştır. Bu çalışmalarda ağırlıklı olarak Türk toplumunda görülen CHAPLE hastalığının patogenezi derinlemesine incelenmiş, bu ölümcül hastalığa yönelik yaşam kurtarıcı bir tedavi yöntemi geliştirilmiş ve biyobelirteçler keşfedilmiştir. Dr. Özen, keşfettiği bu hastalığa yönelik aktif olarak yeni tedavi stratejileri araştırmakta olup Faz II-IIIa klinik ilaç çalışması başlatılmasında öncülük etmiştir  (NCT04209634). Halen bu araştırmadan türetilecek yayınlarda başyazar, Türkiye sorumlusu ve proje yürütme kurulu üyesi olarak görev almaktadır. 

Yine genomiks alanında uluslararası çalışmalarda araştırmacı olarak rol oynayan Dr. Özen, PIK3R1, ST6GALNAC1, ZNF341POLD2,  IL37, IRHOM2 ve GIMAP5 mutasyonlarına bağlı olan yeni immün yetmezlik hastalıklarının tanımlanmasında aktif rol oynamış ve bu araştırmaların bazılarında moleküler çalışmalar yürütmüştür. IRHOM2 eksikliği ile ilişkilendirilen yeni bir immün disregulasyon bozukluğu hastalığının tanımlandığı çalışma prestijli Nature Immunology dergisinde basım aşamasındadır ve Dr. Özen, bu makalede "eş sorumlu yazar" olarak rol almıştır. Bu yeni tanımlanan genetik hastalıkların yanı sıra FOXP3, PRKCD, DOCK8, LRBA, CTLA4, STAT3, TRAF3IP2 ve STAT1 mutasyonları ile ilişkilendirilen immün disregulasyon sendromları üzerine uluslarası çalışmalarda görev almıştır. Dr. Özen'in yazar olarak yer aldığı araştırmalar yüksek etki faktörlü dergilerde yayınlanmış veya yayına hazırlanmaktadır.

Dr. Özen 2014-2016 yılları arasında ABD’de bulunan National Institutes of Health (NIH) laboratuvarlarında “TUBITAK 2219 yurtdışı doktora sonrası araştırma bursu” ve “NIH Fellowship award” bursları ile   araştırmasını yurtdışında sürdürmüştür. 2016'dan beri Marmara Üniversitesinde araştırma ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir. CHAPLE hastalığının tanısal metodlarını ve anti-kompleman ilaçlar ile tedavi edilebileceğine dair tedavi yöntemlerini ABD, Avrupa ve Uluslararası patent ile patentlemiştir. Dr. Özen araştırmalarını prestijli uluslararası kongre ve sempozyumlarda sunmuş, davetli konuşmacı olarak konuşmalar yapmış ve uluslararası kongre seyahat destek ödülleri ile ulusal makale ve tebliğ ödülleri kazanmıştır. 2021 yılında European Federation of Immunological Societies (EFIS) tarafından düzenlenen ve son 5 yıldaki üstün nitelikli yayınları baz alan bir uluslararası yarışmada yüksek prestijli "Publication award" ödülüne layık görülmüşür. Yine Dr. Özen'in yürütücülüğünde gerçekleştirilen "Türk - Amerikan konsorsiyumu ile doğuştan bağışıklık kusurlarının genomik incelemesi" isimli proje ile yapılan başvuru ile Marmara Üniversitesi Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK)  Uluslararası İşbirliği Üstün Başarı Ödülüne layık görülmüştür. Dr. Özen, 2022 yılı Aziz Sancar Tüseb Hizmet Ödülüne layık görülmüştür.

Dr. Özen uluslararası tanınırlığı nedeniyle National Institutes of Health (NIH) kuruluşunun ABD- dışı proje desteği sağlamak üzere oluşturulmuş ve faaliyetini sürdürmekte olan "Ortadoğu- Kuzey Afrika bölgesel danışmanlık kurulu" konsorsiyumunda immünoloji alanında Türkiye'yi temsilen görev almaktadır (https://www.niaid.nih.gov/research/niaid-menat-strategy-enhanced-research-engagement). Bu kuruluşun bir faaliyeti olarak, 2021 tarihinde İstanbul'da National Institutes of Health (NIH) Kurumu ve USERN (Universal Scientific Education and Research Network) de içinde yer aldığı Uluslararası Kurumlarca desteklenen "The Işıl Berat Barlan Symposium on Immunologic Disorders" isimli bir toplantıya başkanlık etmiş ve 2022 yılında yine 8. Klinik İmmünoloji Kongresinde Kongre Başkanı olarak görev almış NIH Primary Immune Deficiency Initiative konsorsiyumu toplantısına ev sahipliği yapmıştır. Yakın zamanda Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yerleşkesinde Prof. Dr. Işıl Berat Barlan Translasyonel Tıp Merkezini kurmuş ve teknolojik altyapı ve donanımını tamamlayarak faaliyete geçirmiştir.