Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Ahmet Yıldız
Danışman: Mehmet Ali Özdemir
Özet:
Bu araştırma;müziği ve eğitim – öğretim süreçlerinibir insan etkinliği olarak ele alarak; bu etkinliklerinkeşfini ve ortaya çıkmasını mümkün kılan bedensel unsurların (beyin bölgeleri gibi)ve bu bedensel unsurlarla ilişkili olduğu görülen zihinsel yetilerin (dikkat, irade, anlam gibi) tespitine dayalı işlevsel ilişkilendirmeler üzerinden açıklanmaya çalışmaktadır. Bu anlamda müzik ve eğitim – öğretim; bedensel ve zihinsel unsurlar ve yetilerin mümkün kıldığı “olgular” ve bu olguların aktarılması amacına bağlı oluşmuş “kavramlar” olarak ele alınmıştır. Bu bedensel ve zihinsel unsurlar; “insan doğası ve algısı” temelinde ele alınarak tartışılmıştır.
İnsan doğası ve algısı temeline ilişkinelde edilmiş deneysel veriler, nitel araştırma yöntemlerinden olan gömülüteori modeli ile analiz edilirken; sanat ve eğitim felsefelerinin temel çelişkilerini ve bilim – sanat – felsefe arasındaki terminolojik ayrılıklarını ortadan kaldıracak bir bakış açısı sunması amacıyla fenomenoloji felsefesinin (felsefi arka plan) bilgi kabullerine dayalı olarak yapılandırılarak kullanılmıştır.
Araştırmanın yöntemi ve felsefi arka planı bu temellerle kurulurken,araştırmanın kapsamı da müzik eğitim öğretiminde kullanılan ve müzik terminolojisine ait temel kavramlara yönelerek, bu terminolojik anlama sahip kavramların olgusal temellerinin nesnel olarak saptanması ile sonuçlandırılmıştır.
Anahtar sözcükler: Algı,
Bilgi, Fenomenoloji, Empati, Taklit, Müzik, Eğitim – Öğretim, Sanat Eğitimi