Tıp fakültesi öğrencilerinin intörnlük döneminde simülasyona dayalı öğrenme yöntemiyle kazandıkları acil hasta yönetimi becerilerinin klinik ortama transferinin ve klinik öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Dilek KİTAPÇIOĞLU

Danışman: Mehmet Ali Gülpınar

Özet:

Amaç : Simülasyona dayalı eğitimin (SDE) acil hasta yönetimi ve takım çalışması gibi becerilerin kazanılmasında kullanımı son yıllarda giderek artmaktadır. Bu tezde öğrencileri intörnlük eğitim dönemine hazırlama amacıyla uygulanan SDE-Kliniğe Hazırlık Programının etkinliği değerlendirilmiştir.

Gereç ve yöntem : Çalışmaya Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn öğrencileri (87 öğrenci) ve eğiticileri (2 kişi) katıldı. Kazanımlar simüle ve klinik ortamlarda kontrol listeleri kullanılarak performansa dayalı olarak değerlendirildi. Ekip Çalışması Tutum Ölçeği, Durumsal Kaygı ölçeği ve Klinik Öğrenme İklimi ölçeği ile süreci etkileyen bileşenler değerlendirildi. Öğrencilerle odak grup görüşmesi ve eğiticilerle derinlemesine görüşmeler yapıldı. Sürekli değişkenleri tanımlamak için tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Görüşmeler dijital ses kayıtları ile yazılı metin haline getirildi.  Metinler iki ayrı araştırmacı tarafından gözden geçirildi, tematik kodlar çıkarıldı.

Bulgular : Performans değerlendirmelerinde, grupların simüle puan ortalamaları gerçek klinik ortamda Acil Stajın ilk haftasında alınan puan ortalamalarına yakın çıktı. Acil Stajın’ın son haftası tüm gruplarda alınan puanlarda artış tespit edildi. Grupların simüle ortamda ekip çalışması becerilerinde gelişim tespit edildi. Klinik öğrenme ortamı öğrenciler tarafından olumlu bulundu.

Sonuç : Kritik hasta yönetimi konusunda simülasyona dayalı eğitim yöntemi etkin bir eğitim yöntemi olarak kullanılabilir. Klinik ortamda öğrencilere sunulan uygun öğrenme iklimi kazanımların transferi ve gelişimi için önemlidir.