Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ASLI YİĞİT
Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz
Özet:
ÇOCUKLARDA
BESLENME ALIŞKANLIKLARININ AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞINA VE TÜKÜRÜKTEKİ PORPHYROMONAS GINGIVALIS
VE BIFIDOBACTERIUM TÜRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ
ÖZET
Amaç: Bu araştırma çocuklarda beslenme
alışkanlıklarının ağız-diş sağlığına ve tükürükteki Porphyromonas gingivalis ve
Bifidobacterium türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile
planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına Marmara
Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
Pedodonti Kliniği’ne başvuran 9-14 yaş aralığında 130 çocuk dahil edilmiştir.
Çocukların boy-kilo ölçümleri ile ağız-diş muayeneleri yapılmış ve 24 saatlik
besin tüketim kayıtları alınmıştır. Beslenme ve ağız-diş hijyen
alışkanlıklarına yönelik bir anket uygulanmış ve tükürük örnekleri
toplanmıştır.
Bulgular: Çocukların %64,6’sı normal BKİ’ye sahip
iken %19,2’si kilolu, %10,8’i obezdir. Çocukların%22,3’ünün öğün atladığı ve en
fazla atlanan öğünün kahvaltı olduğu görülmüştür. Araştırmaya alınan
çocukların süt dişlerinde görülen çürük ve çürük yüzey sayısı, dft ve dfs
indeksleri ile vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları arasında ise negatif yönlü
orta düzey korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Çalışmada gazlı içecek tüketen
çocukların gingival indeks ortanca değerleri tüketmeyen çocuklara göre daha
yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocukların total posa alımı ile plak indeks
skorları arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Çocukların
günlük tiamin ve B6 vitamini alımları ile DMFT indeksleri arasında negatif
yönlü zayıf bir korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Çocukların hiçbirinin
tükürüklerinde Porphyromonas gingivalis bulunmazken %3,1’inde Bifidobakter
olduğu görülmüştür. Tükürüklerinde Bifidobakter bulunan çocukların bulunmayan
çocuklara kıyasla süt dişleri çürük ve çürük yüzey sayısı ile dft indekslerinin
daha fazla olduğu görülmüştür (p<0,001).
Sonuçlar: Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme, düzenli
diş fırçalama ve yüksek enerjili atıştırmalıkların sınırlandırılması gibi yaşam
tarzı alışkanlıklarının kazandırılması, yetişkinlik dönemi için de ağız-diş
sağlığının ve genel sağlığın korunması adına önemlidir.
Anahtar Sözcükler: beslenme
alışkanlıkları, ağız-diş sağlığı, Porphyromonas gingivalis, Bifidobacterium