Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığına ve tükürükteki porphyromonas gingivalis ve bifidobacterium türleri üzerine etkilerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ASLI YİĞİT

Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz

Özet:

ÇOCUKLARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARININ AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞINA VE TÜKÜRÜKTEKİ PORPHYROMONAS GINGIVALIS VE BIFIDOBACTERIUM TÜRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

ÖZET

Amaç: Bu araştırma çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığına ve tükürükteki Porphyromonas gingivalis ve Bifidobacterium türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği’ne başvuran 9-14 yaş aralığında 130 çocuk dahil edilmiştir. Çocukların boy-kilo ölçümleri ile ağız-diş muayeneleri yapılmış ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmıştır. Beslenme ve ağız-diş hijyen alışkanlıklarına yönelik bir anket uygulanmış ve tükürük örnekleri toplanmıştır.

Bulgular: Çocukların %64,6’sı normal BKİ’ye sahip iken %19,2’si kilolu, %10,8’i obezdir. Çocukların%22,3’ünün öğün atladığı ve en fazla atlanan öğünün kahvaltı olduğu görülmüştür. Araştırmaya alınan çocukların süt dişlerinde görülen çürük ve çürük yüzey sayısı, dft ve dfs indeksleri ile vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları arasında ise negatif yönlü orta düzey korelasyon saptanmıştır (p<0,001). Çalışmada gazlı içecek tüketen çocukların gingival indeks ortanca değerleri tüketmeyen çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocukların total posa alımı ile plak indeks skorları arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Çocukların günlük tiamin ve B6 vitamini alımları ile DMFT indeksleri arasında negatif yönlü zayıf bir korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Çocukların hiçbirinin tükürüklerinde Porphyromonas gingivalis bulunmazken %3,1’inde Bifidobakter olduğu görülmüştür. Tükürüklerinde Bifidobakter bulunan çocukların bulunmayan çocuklara kıyasla süt dişleri çürük ve çürük yüzey sayısı ile dft indekslerinin daha fazla olduğu görülmüştür (p<0,001).

Sonuçlar: Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme, düzenli diş fırçalama ve yüksek enerjili atıştırmalıkların sınırlandırılması gibi yaşam tarzı alışkanlıklarının kazandırılması, yetişkinlik dönemi için de ağız-diş sağlığının ve genel sağlığın korunması adına önemlidir.

Anahtar Sözcükler: beslenme alışkanlıkları, ağız-diş sağlığı, Porphyromonas gingivalis, Bifidobacterium