The Effect of Covid-19 Fear on Quality of Working Life through Work Stress During The Pandemic Period: The Case of Airline Employees


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme (İngilizce) Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: İngilizce

Öğrenci: DURSUN ERDEM MERT

Danışman: Hüseyin Ekizler

Özet:

2019 yılının sonlarında Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkilediği gibi çeşitli çalışma sektörlerini ve çalışan insanları da etkilemiştir. Bu sektörlerden en fazla etkilenenlerden birisi ise Havacılık sektörüdür. Bu çalışmanın amacı, pandemi döneminde havayolu çalışanlarının iş stresi üzerinden COVID-19 korkusunun çalışma yaşam kalitesine etkisini araştırmaktır. Havayolu çalışanlarının karşılaştığı belirli zorluklara ve stres faktörlerine odaklanan bu çalışma, pandeminin bu çalışanların çalışma hayatları üzerindeki etkilerine dair bilgiler sağlamayı ve bu zorlu dönemde sağlıklarını desteklemek için stratejiler geliştirme konusunda yardımcı olmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda bir sektörün pandemiden nasıl etkilendiğine ve virüs korkusunun çalışanlarının çalışma yaşam kalitesini nasıl etkilediğine dair bir örnek olay incelemesi sağlayacaktır. Bu amaç doğrultusunda havayolu sektöründe çeşitli pozisyonlarda ve görevlerde çalışan basit tesadüfi yöntemle 390 katılımcı ile anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan tüm veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma üç değişkenden oluşmaktadır. Bir bağımsız değişken “İş Yaşam Kalitesi” ve iki bağımlı değişkenden “İş Stresi” ve “Covid-19 Korkusu” oluşmaktadır.

Yapılan analiz sonucunda göre katılımcıların, İş Yaşam Kalitesi ile Covid-19 Korkusu arasında ve İş Yaşam Kalitesi ile İş Stresi arasında negatif yönlü; Covid-19 Korkusu ile İş Stresi arasında ise pozitif yönlü kolerasyon saptanmıştır. Ayrıca iş yaşam kalitesinin Covid-19 Korkusu’nu istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği; diğer bağımsız değişkenler sabit tutulduğunda iş Yaşam Kalitesi düzeyindeki bir birimlik artışın Covid-19 korku düzeyinde  azalışa neden olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak katılımcıların Covid-19 korkusu düzeyleri arttıkça iş stresleri de artmaktadır.