Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Onur Yıldırımer
Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): İBRAHİM İLKER ÖZYİĞİT
Özet:ÜLKEMİZDE GELENEKSEL TEDAVİLERDE YAYGIN OLARAK KULLANILAN BAZI TIBBİ BİTKİLERİN TOHUMLARINDA AĞIR METAL VE MİNERAL BESİN ELEMENT TAYİNİ Bu çalışmada İstanbul’da Eminönü, Fatih ve Kadıköy olmak üzere üç ayrı bölge aktarlarında satılan ve bitkilerin tohumları alınmış ve mineral element ve ağır metal miktarları ICP-MS cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada; acı bakla, acı badem, anason, Antep fıstığı, ardıç, arpa, at kestanesi, ayçiçeği, badem, bakla, bamya, beyaz biber, bezelye, buğday, ceviz, çam fıstığı, çavdar, çemen, çörek otu, defne, dereotu, deve dikeni, fasulye, fesleğen, fındık, haşhaş, hardal (siyah, hint, beyaz), havuç, hayıt, Hindistan cevizi, ısırgan, kabak çekirdeği, kahve, kaju, kakule, karabiber, kenevir, kereviz, kestane, keten, kırmızı karabiber, kimyon, kişniş, kuşburnu, marul, maydanoz, mercimek, mısır, muskat, nar, nohut, pirinç, rezene, roka, semizotu, sorgum, soya, susam, süpürge tohumu, üzerlik otu, üzüm çekirdeği, yeşil karabiber, yer fıstığı, yulaf, zeytin bitkilerine ait tohumlar analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında, tohum örneklerinde bakır, bor, çinko, demir, kadmiyum, kalsiyum, kurşun, magnezyum, mangan, nikel, potasyum ve sodyum miktarları belirlenmiştir. Mevcut çalışmanın, ülkemizde geleneksel tedavilerde yaygın olarak kullanılan tıbbi bitkilerin ağır metal ve mineral besin element seviyelerinin periyodik olarak değerlendirilmesinin yanı sıra, bu tıbbi bitkilerin güvenliği ve kalitesinin sürekliliği için yapılması gereken bir örnek çalışma olacağını düşünmekteyiz. ABSTRACT DETERMINATION OF HEAVY METAL AND MINERAL ELEMENTS IN SEEDS OF SOME MEDICINAL PLANTS WIDELY USED IN TRADITIONAL TREATMENTS IN OUR COUNTRY In this study, seeds of various medicinal plants were obtained from the herbalists of Eminönü, Fatih and Kadıköy districts, and their mineral element and heavy metal amounts were analyzed by using ICP-MS. Among the seeds; white lupin, bitter almond, anise, pistachio, juniper, barley, horse chestnut, sun flower, almond, fava bean, okra, white pepper, pea, wheat, walnut, pine nuts, rye, fenugreek, black cumin, bay tree, dill, thistle, beans, basil, hazelnut, black mustard, Indian mustard, white mustard, poppy, carrot, chaste tree, coconut, nettle, pumpkin seeds, coffee, cashew nut, cardamom, black pepper, hemp, celery, chestnut, linen, red pepper, cummin, coriander, rosehip, lettuce, parsley, lentil, maize, nutmeg, pomegranate, chickpea, rice, fennel, rocket, purslane, sorgum, soybean, sesame, broom seed, harmal, grape seed, gren pepper, peanut, oat, olive, were analyzed. The quantities of copper, boron, zinc, iron, cadmium, mercury, magnesium, manganese, nickel, potassium and sodium were determined. We believe that the present study will be a sample for the continuity of periodic measurement of heavy metal and mineral nutrient levels of medicinal plants widely used in Turkey, as well as the safety and quality.