UÇAK GEMİSİ TASARIMINDA GEMİ ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik - Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KURTULUŞ KELLECİ

Danışman: Şafak Sağlam

Özet:


Uçak gemileri tıpkı diğer harp gemileri gibi zorlu şartlarda görev yapmak üzere tasarlanırlar ve savaş ortamında isabet veya yara almaları muhtemeldir. Belirli istisnai durumlar hariç olmak üzere isabet veya yara alsalar bile görevlerine devam edebilecek şekilde dizayn edilmektedirler. Uçak gemisinde belirli bir bölgenin tahrip olması sonucunda meydana gelebilecek yangın vb. acil durumlarda geminin elektrik üretim ve dağıtım sistemi görevine devam etmelidir. Hasarın boyutuna bağlı olarak hayati öneme haiz sistemleri alternatif yöntemler ile beslemeye devam edebilecek yeterlilikte tasarlanmalıdır. Bu durumda geminin hayatta kalması ve görevine devam edebilmesi bir savaşın kaderi açısında önemli olmaktadır.


Bu tez çalışmasının amacı görevine devam ederken zorlu seyir/harp şartlarıyla karşılaşan ve içerisinde karmaşık yapıda birçok silah, sensör, platform ve hava araçları kalkış sistemi barındıran uçak gemilerinin elektrik dağıtım sisteminin kırılımlarını incelemek ayrıca jenerik bir uçak gemisinin elektrik tasarımındaki en önemli parametre olan yük ve güç analizini detaylandırmaktır.


Birinci bölümde tez çalışmasına giriş yapılmış, uçak gemisine sahip ülkeler için gemilerin önemleri ve dünya bahriyelerinde kullanılan uçak gemilerinin amaçları hakkında bilgi verilmiştir.


İkinci bölümde uçak gemilerinin harekât özellikleri incelenmiş, sahip oldukları imkân ve kabiliyetlerden bahsedilmiş ve dünya bahriyelerinde kullanılan uçak gemileri gösterilmiştir.


Üçüncü bölümde uçak gemilerinin elektrik dağıtım sistemi ve mimarisi detaylı bir şekilde ele alınmış, elektrik güç dağıtım sistemini oluşturan sistemler ve fonksiyonları detaylandırılmıştır.


Dördüncü bölümde, jenerik bir uçak gemisinin farklı gerilim kademelerindeki yük analizleri yapılmış ve geminin ihtiyacı olan elektrik üretim sisteminin kapasitesi bu analizler sonucunda belirlenmiştir. Tez çalışmasında uygulanan analiz yöntemi ayrıntıları ile anlatılmıştır.

Beşinci bölümde tez çalışmasından elde edilen kazanımlar ve çalışmanın sağlayacağı katkıya değinilmiştir. Bu bölümde ayrıca gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik önerilere de yer verilmiştir.