Kronik immün trombositopeni ve otoimmün hemolitik anemisi olan çocuk hastalarda immündisregülasyon ile seyreden immün yetmezlik durumlarının araştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜŞRA UZUN

Danışman: Ahmet Koç

Özet:

Amaç : Çalışmamızda çocuk hematoloji polikliniğinde takibi yapılan kronik immün trombositopenik (İTP) ve kronik otoimmün hemolitik anemili (OİHA) ve Evans sendromlu (ES) hastalarda immün yetmezlik ve immündisregülayon durumlarının görülme sıklığını tespit etmek ve bu hastaların tedavilerden nasıl faydalandıklarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji polikliniğinde 2012-2020 yılları arasında tanı almış kronik İTP, OİHA ve ES’li çocuk hastalar dahil edildi. Hastaların klinik bilgileri, tetkik sonuçları, aldıkları tedaviler ve tedaviye yanıtları ile ilgili bilgiler hasta dosyalarından alındı. Next generation sequence (NGS) yöntemi ile çalışılan 1500 genin çalışıldığı immün disregülayon ve otoimmüniteyle ilişkili genetik sonuçları hasta dosyalarından alındı.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 43 İTP, 4 OİHA, 4 EVANS sendrom tanılı toplam 51 kronik otoimmün sitopenili hastaların tanı yaşı ortalaması 5,32±3,71 yıl olarak hesaplanmıştır. Tüm hastaların %72,5’i kızdır. Hastaların 30 tanesinde (%58) immundisregülasyona yol açan hastalıklar açısından mutasyon analizi yapılabilmiş ve 19 tanesinde (%63) bir mutasyon saptanmıştır. Evans sendromu olan üç hastanın birinde mutasyon yok iken, ikisinde sitotoksit T lenfosit ilişkili antijen (CTLA4) heterozigot (HET) mutasyonu vardır. OİHA tanısı olan dört hastanın birinde mutasyon bulunamamıştır. Birinde CTLA4 HET, birinde FAS HET, birinde ise rekombinaz aktive edici gen 1 (RAG1) HET mutasyonu bulunmuştur. İTP tanısı olan 23 hastanın ise 9’unda mutasyon yoktur. 14 İTP’li hastada ise şu genlerde heterozigot mutasyonlar saptanmıştır: nod-like receptor pyrin domain-containing 2 (NLRP2), adenosine deaminase acting on RNA (ADAR), autoimmune regulator (AIRE), apoptotic protease activating factor 1 (APAF1), cluster of differentiation (CD36), deticator of cytokinesis 8 (DOCK8), DOCK8  + RAG2DOCK8 +AIRE , DOCK8  + NLRP1, glycoprotein 1b-alfa (GP1BA), Lipopolysaccharide-Responsive Beige like Anchor protein (LRBA), perforin (PRF1), sintaxin binding protein (STXBP2) + NLRP1. Mutasyon görülen 14 İTP hastası ile mutasyon görülmeyen 9 İTP hastası arasında yaş, cinsiyet, akraba evliliği, sık enfeksiyon geçirme öyküsü, alerji, tanı sırasındaki kan sayımı değereleri, immünglobulin seviyeleri, CD3, CD19, CD16-56 seviyeleri, kanama şiddeti, başvuru şikayeti, oto antikor pozitifliği ve aldığı tedaviler açısından fark saptanmamıştır. 

Sonuç: Çalışmamız, kronik İTP’li çocukların önemli bir kısmında patojenik veya muhtemelen patojenik genetik varyantların tespit edilebileceğini gösterdi. Bu durum gene özgü tedaviler uygulanarak hasta yönetiminin iyileştirilmesini sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: immün trombositopenik purpura, otoimmün hemolitik anemi, next generation sequence, Evans, immündisregülayon