Farklı egzersiz tiplerinin egzersiz sonrası toparlanma döneminde kalp atım hızı değişkenliğine etkilerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HİKMET SERCAN TOPRAKOĞLU

Danışman: Serdar Orkun Pelvan

Özet:

Farklı Egzersiz Tiplerinin Egzersiz Sonrası Toparlanma Döneminde Kalp Atım Hızı Değişkenliğine Etkilerinin İncelenmesi

Öğrencinin Adı: H. Sercan TOPRAKOĞLU

Danışmanı: Dr.Öğr. Üyesi S. Orkun PELVAN

Anabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı; sedanter erkeklerde, aynı süre (6dk) ve şiddet aralığında uygulanan (KAHR’nin %40-60’ı ile) farklı egzersiz tiplerinin(dirençli aerobik-aerobik) toparlanma esnasındaki kalp atım hızı değişkenliği ve nabız üzerine olan etkilerinin incelenmesidir.

Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 20 yaş ve üzeri spor yapmayan 15 erkek gönüllü kişi katılmıştır. Katılımcılar koşu bandı ve bacak itme protokollerinde 6 dk lık egzersiz protokolünü takiben, 15 dk sırtüstü yatar pozisyonda dinlenmeye alınmışlardır. Egzersiz esnasında ve sonrasında H10 nabız bandı ile veri kaydı alınmıştır. Veriler Kubios HRV 2.2 programı ve Procalsys programlarıyla analiz edilmiştir

Bulgular: Gönüllüler arasında iki farklı egzersiz protokolü sonrasında parasempatik reaktivasyon belirteçleri olan RR, nabız ve LnRMSS değerleri öncelikle ilk iki dakika ve genel 15 dk lık toparlanma sürecince değerlendirilmiş olup, egzersiz sonrası toparlanmanın hızlı fazında anlamlı farklılıklar görülmüştür.

Sonuçlar: Farklı egzersiz tiplerinin akut otonomik toparlanmanın özellikle hızlı fazında, parasempatik reaktivasyon açısından farklılıklara sahip olduğu gösterildi.

Anahtar Sözcükler: Aerobik, kalp hızı değişkenliği, toparlanma.