Karate-Do Gyaku-Zuki Tekniğinde İtiş Bacağı İle Vuruş Kolunun İlişkisinin İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Antrenörlük Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ahmet Bakacak

Danışman: Aytekin Soykan

Özet:

1. ÖZET

Karate-Do Gyaku-Zuki Tekniğinde İtiş Bacağı İle Vuruş Kolunun İlişkisinin İncelenmesi

Öğrenci Adı: Ahmet BAKACAK

Danışman: Prof. Dr. Aytekin SOYKAN

Amaç: Bu çalışmanın amacı Karate-do Kihon ve Kata uygulamaları için, Gyaku Zuki (GZ) tekniğinde bacak itişinin hareket paterniyle ilişkilendirilerek ardışık eklem ivmeleri ve yumruk ivmesi açısından değerlendirilmesidir.

Metot: Çalışmaya yaş ortalaması 25,5 (±8,98), kilo ortalaması 72.48 kg (± 16,99), boy ortalaması 172,85cm (±8,05) ve ortalama 13.10 yıl (±6,9) Karate geçmişi olan 5 kadın ve 15 erkek toplam 20 siyah kuşak sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümler ısınmadan sonra gerçekleştirilmiştir. Her sporcu Gyaku Zuki tekniğini arkadaki bacağın fleksiyon (1. varyasyon) ve ekstansiyon (2. varyasyon) olduğu iki farklı durumda maksimum eforla 5’er kez gerçekleştirmiştir. Katılımcılar kuvvet platformu üzerinde Gyaku Zuki uygularken, aynı esnada ivme ölçerle eklem ivmeleri ve kamera yardımıyla yumruk mesafeleri ölçülmüştür.

Bulgular: Sporcuların vuruş esnasında arkadaki itiş bacağının fleksiyon olduğu ve ekstansiyon olduğu durumlarda maksimum itiş kuvvetleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,000). Varyasyonlar arasındaki maksimum yumruk ivmeleri kıyaslandığında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,000). 2. varyasyon için maksimum yumruk ivmesinde ulaşılan ortalama değer (210,78 m/s2) iken, 1. varyasyon için maksimum yumruk ivmesinde ulaşılan ortalama değer (240,86 m/s2olarak bulunmuştur. Sporcular, benzer biçimde sıralı eklem ivmelerinde düşükten yükseğe doğru aynı eklem sıralamasını izlemiştir.

Sonuç: Kata ve Kihon uygulamaları için Gyaku Zuki tekniğinde bacak itişine dayandırılarak uygulanan tekniğin hareket paternine bağlı eklem ivmeleri ve yumruk ivmesi açısından daha başarılı teknikle sonuçlandığı düşünülmektedir. 

Anahtar Kelimeler: Karate, Gyaku Zuki, İvme, Kuvvet