BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ'NİN HASTANE HİZMET PERFORMANSINA ETKİSİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İbrahim Nokay

Danışman: Ayşe Nilüfer Özaydın

Özet:

Yönetim, kaynakların en verimli biçimde kullanılarak gereken işlerin, istenilen biçimde, gereken yer ve sürede, insanlar aracılığı ile yaptırılmasıdır. Günümüzde sağlık hizmetleri o kadar gelişmiş ve genişlemiştir ki sağlık hizmetleri değişik bilgi ve becerileri olan kişilerden oluşan ekip tarafından verilmektedir. Hizmette kalitenin sağlanması ve sürdürülebilmesi için, sağlık personelinin güncel kanıtlara, rehberlere hızla ulaşılabilmeleri kaçınılmazdır. Günümüzde sağlık personelinin klasik mesleki bilgi ve becerileri yanında bilişim teknolojilerini de kullanabiliyor olmaları zorunludur.

Amasya Kamu Hastaneleri Birliği hastaneleri‘nde çalışanların bilişim teknolojilerini kullanım becerilerinin ve çalışanların bilişim teknolojilerinin kurumsal performansa etkileri konusundaki görüşlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Kesitsel araştırma Merzifon Karamustafa Paşa, Gümüşhacıköy Devlet Hastanelerinde çalışanlardan (N=618), tabakalı örneklem seçilmiş (N=310), örneklemin %99’una ulaşılmıştır (N=307). Gözlem-altında-anket yöntemiyle, toplanmıştır. Bilişim teknolojilerinin kurumsal performansa etkileriyle ilgili değerlendirmeler likert tipi yanıtlarla alınmış (5:en iyi etki, 1:en düşük etki), ortalama bireysel puanlardan elde edilmiştir. SPSS-11,0 programında, Kolmogorov-Smirnov, Student-t, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis ve X2 testleri ile analiz edilmiştir. İstatistik anlamlılık düzeyi olarak p≤0.05 kabul edilmiştir.

Katılanların %62,2’si kadındı. Kadın ve erkeklerin yaşları benzerdi. Çalışmanın sonuçlarına göre sağlık çalışanları kendilerinin Office programları, işletim sistemleri ve internet programlarını kullanımlarını daha yetkin görmektedirler. Sağlık çalışanlarının bilişim sistemleri programlarında eğitimlerinin yetersiz olduğu, yaş, meslek, çalışılan kurum, mezuniyet, kurumdaki pozisyonlarının bilişim teknolojilerinin kurumsal performansa etkileri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarına göre, iş yerinde iş gereğince kullanılması gereken bilgisayar programlarını kullanabilme ile ilgili eğitim alanlar daha çok hastane bilgi yönetim sistemleri ile ilgili eğitim almışlardır. Sağlık çalışanlarına göre bilişim sistemlerini ve teknolojileri kullanımı, çalışanların çalışma hızını, başarısını, işine ilgisini artırmaktadır. Ayrıca bilişim sistemleri ve teknolojileri daha çok bilgilere daha kolay ulaşma, çalışanlar arası iletişimi kolaylaştırma, kurumun finansal kaçaklarını önleme, yazışmalardaki hataları azaltma ve tıbbi hizmetlerin daha kaliteli verilmesinin de kullanıldığını ve hizmet sunumunda etkili olduğunu düşünmektedirler.