Tuzlanmış derilerden ılımlı ve aşırı halofil bakterilerin izolasyonu ve moleküler yöntemlerle karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: PINAR YILMAZ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Meral Birbir

Eş Danışman: Antonio Ventosa

Özet:

TUZLANMIŞ DERİLERDEN ILIMLI VE AŞIRI HALOFİL BAKTERİLERİN İZOLASYONU VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE KARAKTERİZASYONU Tuzlanmış deriler üzerinde bulunan halofil bakterilerin deri kalitesini olumsuz olarak etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle İngiltere ve Avustralya’dan ithal edilen tuzlanmış deriler üzerindeki toplam halofil, proteolitik ve lipolitik bakteri sayıları belirlenmiştir. İngiltere’den alınan tuzlanmış ham deri örneklerinde toplam halofil bakteri sayısının 106-107 kob/g, proteolitik halofil bakteri sayısının 105 kob/g, lipolitik halofil bakteri sayısının 105-106 kob/g olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, Avustralya’dan alınan tuzlanmış ham deri örneklerinde toplam halofil bakteri sayısının 102 kob/g, proteolitik halofil bakteri sayısının 101-102 kob/g olduğu belirlenmiştir. Avustralya’dan alınan tuzlanmış ham deri örneklerinde lipolitik aktivite gösteren bakteri izole edilememiştir. Toplam olarak 15 ılımlı ve 5 aşırı halofil izolat tuzlanmış derilerden izole edilmiştir. Fenotipik karakteristikler ve 16S rRNA gen dizi analizi sonuçları izole edilen suşların Salimicrobium album (3 adet), Salimicrobium halophilum (1 adet), Halomonas eurihalina (1 adet), Salimicrobium luteum (1 adet), Halomonas koreensis (1 adet), Halomonas elongata (1 adet), Halomonas halmophila (1 adet), Halomonas alimentaria (1 adet), Marinococcus halophilus (1 adet), Halorubrum saccharovorum (1 adet), Halorubrum tebenquichense (1 adet), Halorubrum lacusprofundi (1 adet), Chromohalobacter salexigens (1 adet), Oceanobacillus picturae (1 adet), Thalassobacillus devorans (1 adet), Alkalibacillus salilacus (1 adet), Natrinema pallidum (1 adet), Natrinema gari (1 adet) olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, tuzlanmış derilerde oldukça farklı türde ılımlı halofil bakteri bulunduğu ve iyi korunmuş derilerde halofil bakteri sayısının kontrol altına alındığı görülmüştür. ABSTRACT ISOLATION OF MODERATELY AND EXTREMELY HALOPHILIC BACTERIA FROM SALTED HIDES AND MOLECULAR CHARACTERIZATION It is known that halophilic microorganisms on salted hides affect hide quality adversely. Therefore, total halophilic, proteolytic and lipolytic bacterial numbers on the salted hides which were imported from England and Australia were determined. It was found that total numbers of halophilic bacteria, proteolytic and lipolytic halophilic bacteria on the salted hide samples imported from England were 106-107 cfu/g, 105 cfu/g and 105-106 cfu/g, respectively. However, total numbers of halophilic bacteria and proteolytic halophilic bacteria on the salted hide samples imported from Australia were 102 cfu/g and 101-102 cfu/g, respectively. Lipolytic halophilic bacteria were not isolated from the hide samples imported from Australia. A total of 15 moderately and 5 extremely halophilic strains were isolated from the salted hides. Phenotypic characteristics and comparative partial 16S rRNA gene sequence analysis revealed that the isolated strains were Salimicrobium album (3 strains), Salimicrobium halophilum (1 strain), Halomonas eurihalina (1 strain), Salimicrobium luteum (1 strain), Halomonas koreensis (1 strain), Halomonas elongata (1 strain), Halomonas halmophila (1 strain), Halomonas alimentaria (1 strain), Marinococcus halophilus (1 strain), Halorubrum saccharovorum (1 strain), Halorubrum tebenquichense (1 strain), Halorubrum lacusprofundi (1 strain), Chromohalobacter salexigens (1 strain), Oceanobacillus picturae (1 strain), Thalassobacillus devorans (1 strain) and Alkalibacillus salilacus (1 strain), Natrinema pallidum (1 strain) and Natrinema gari (1 strain). As a conclusion, it was found that the salted hides contained different species of moderately and the number of halophilic bacteria on the salted hides was controlled by adequate preservation method.