Aile Planlaması Danışmanlığının Verilmesinin Yöntem Seçimine Etkileri


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hatice Kurtuluş

Danışman: Esra Esim Büyükbayrak

Özet:

Türkiye’de 1998 Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre her 5 doğuma karşılık 1 isteyerek düşük olması yanında her 3 doğumdan biri planlanmamış gebelik sonucu olmaktadır. Planlanmamış ve istenmemiş gebelik sonucu olan doğumlar toplamın %30’unu teşkil etmektedir. Planlanmamış gebelikler ve doğumlar Türkiye’de ailelerin aile planlaması konusunda bilinçlenmesinden çok bunu sağlamada, yani hizmete ulaşmadaki yetersizliği göstermektedir. Yalnızca bu planlamamış gebelikler ve doğumlar önlendiğinde, doğurganlığın 1/3 oranında azalacağı varsayılabilir. Hizmete ulaşmayı engelleyen faktörlerin iyi tanımlanması başarı yönünden de önemlidir. Bu faktörler; Hizmetin yetersiz verilmesin yanı sıra kadının toplumsal statüsünün düşüklüğü(özellikle eğitimin düşük, ekonomik özgürlüğün olmaması) kırsal yerleşim, bölgesel özellikler ve diğer psiko-sosyal faktörler, hizmetin yaygınlığı yanında, uygunluğu(özellikle doğum ve düşük sonu aile planlaması programlarının öncelik taşıması, değişik hizmet modellerli gibi ) ve niteliği kadar özellikle hizmet almayı engelleyen diğer faktörler de(çok seçenek sunma, doğru ve ayrıntılı bilgilendirme, personelin bilgili ve teknik olarak yeterli olması, yöntem kullananların izlenmesi gibi anahtar öğeler) hizmette çözüm bekleyen önemli unsurlardır(1).

Türkiye’de Kadın, Anne ve Çocuk Sağlığı ile ilgili göstergeler bu gurubun sağlık düzeyinin oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Bu açıdan aile planlaması hizmetlerine ağırlık ve öncelik verilmesi, riskli gebeliklerin aile planlaması hizmetleri ile önlenerek ana çocuk sağlığı düzeyinin yükseltilmesi ayrı bir önem kazanmaktadır(1).

Aile planlaması hizmetlerinin başarıya ulaşmasında etkin bir danışmanlığın büyük rolü vardır ve bu, hizmeti verenler için en önemli görevlerden biridir. Bu nedenle çalışmamızda; etkin bir danışmanlığın aile planlaması hizmetlerindeki önemini ve danışmanlık verilmesiyle katılımcıların yöntem tercihlerine olan etkilerini belirlemeyi planladık.