Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2014
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: TUNCAY TURSUN
Danışman: ŞENER AKINCI
Özet:HÜMİK ASİDİN BORLU TOPRAKLARDA YETİŞTİRİLEN MAYDANOZLARDA (Petroselinum sativum Hoffm.) BÜYÜME VE GELİŞME PARAMETRELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada, borun hümik asit ile birlikte, potansiyel etkileşiminin bitki büyüme ve gelişme parametreleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Maydanoz (Petroselinum sativum Hoffm.) Türkiye ve Dünya’da ekonomik yönden önemli yapraksı sebze tarım ürünlerinden biridir. Deney düzeneği olarak sadece Hoagland çözeltisi içeren bir kontrol grubu (K) ile sırasıyla Hoagland çözeltisine 15 ppm (B1) ve 150 ppm (B2) bor eklenmiş iki deney grubu ve aynı çözeltilere 10’ar ml hümik asit eklenmesiyle elde edilen HB1 ve HB2 deney grupları oluşturulmuştur. Her birinde dört bitki olmak üzere 5 grup için dörder saksı hazırlanmıştır. Büyüme parametrelerindeki ölçümler, maydanozun 15 ppm bor konsantrasyonuna dayanıklı olduğunu gösterektedir çünkü bu derişimde bitki boyunda belirgin bir artış gerçekleşmiştir. Bununla birlikte hümik asit ilavesi HB2 grubunun bitki boylarında belirgin bir düşüşe yol açmıştır. Mineral besleyici analizlerinden elde edilen sonuçlar hümik asitin K, B1 ve B2 gruplarında anlamlı olmak üzere tüm gruplarda bitki Fe ve Zn içeriğini arttırdığını göstermiştir. Buna karşın Mn alımı azalmıştır. Toprak bor konsantrasyonundaki artış yapraklardaki Na miktarını azaltmış ancak K miktarını B1 bitkilerinde anlamlı olmak üzere artırmıştır. Sonuçlar maydanozun bor içeren topraklarda yaşamaya karşı toleransı yükek olup büyüyebildiğini, hümik asitin bor alımı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını göstermiştir. ABSTRACT DETERMINATION OF THE EFFECT OF HUMIC ACID ON GROWTH AND DEVELOPMENT PARAMETERS OF PARSLEY (Petroselinum sativum Hoffm.) GROWN IN BORON SOIL In this study, the effects of boron (B) effects on plant growth parameters were determined, together with potential interactive effects of humic acid. Parsley (Petroselinum sativum Hoffm.) is one of the economically most important “leafy vegetable agricultural crops” in Turkey, and worldwide. The experimental design consisted of a control group (C), which contained Hoagland solution only, and four experimental treatments, two of which, B1 and B2, had boron + Hoagland solutions with 15 and 150 ppm B respectively, and the other two, HB1 and HB2, had the same boron concentrations and additionally 10 ml humic acid for each. The five groups each contained four replicate pots containing four parsley. Examination of growth parameters showed that parsley is resistant to 15 ppm boron concentration, which cause a significant increase in plant height. However, applying humic acid caused plant heights of the HB2 group to decrease significantly. Nutrient analysis results proved that humic acid increased Fe and Zn content in parsley, with significantly increased Fe and Zn content in HB2 compared to C, B1 and B2. In contrast, Mn uptake decreased. The increasing of boron concentration in soil decreased Na in leaves, however K content was significantly higher in B1 plants. The result showed that parsley may grow in, and tolerate, boron containing soil, and that humic acid has no significant effect on the uptake of B from soil within parsley leaves