Umbilikal kord sağma tekniğinin ve klempleme zamanının yenidoğan bebeklerdeki erken postnatal oksijenasyon ve klinik parametrelere etkisi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KAMIL SHARIFOV

Danışman: Aslı Memişoğlu

Özet:

UMBİLİKAL KORD SAĞMA TEKNİĞİNİN, ERKEN VE GEÇ KORD KLEMPLEME TEKNİĞİNİN YENİDOĞAN BEBEKLERDEKİ ERKEN POSTNATAL OKSİJENASYON VE HEMATOLOJİK PARAMETRELERE ETKİSİ


Amaç: Çalışmamızın amacı, umbilikal kord sağma, erken ve geç umbilikal kord klempleme tekniklerinin postnatal ilk dakikalardaki oksijen saturasyonları ve üçüncü aydaki hemoglobin ve ferritin düzeylerine etkisinin ortaya konmasıdır.
Gereç ve Yöntem: Bu randomize prospektif çalışmada Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Ocak 2014-Nisan 2015 tarihleri arasında 35-42 gebelik haftası (GH) arasında doğan 240 bebek, erken kord klempleme, geç kord klempleme ve umbilikal kord sağma gruplarına randomize şekilde dahil edildi. Bebeklerin 1., 5. ve 10. dakika (dk) Apgar skorları, postnatal 4. ve 24. saatte hematokrit (Hct), hemoglobin (Hb), bilirubin değerleri, postnatal 3. aydaki Hct, Hb ve ferritin düzeyleri kaydedildi. Gebelik haftaları 37-42 hafta olan bebeklerden ise 1., 3., 5. ve 10. dk oksijen saturasyonu (SpO 2 ), kalp hızı ile perfüzyon indeksi (Pİ) değerleri, umbilikal kord pH, HCO 3 , laktat değerleri kaydedildi.
Bulgular: Erken kord klempleme, geç kord klempleme ve umbilikal kord sağma (milking) grupları arasında cinsiyet, doğum şekli, doğum ağırlığı, GH, Apgar 1., 5., 10. dk skorları, 4. saat ve 24. saat bilirubin değerleri açısından fark bulunmadı. Gebelik haftaları 37-42 hafta olan bebeklerde, 3 grup arasında nabız oksimetresi postnatal okuma zamanı, 1., 3., 5. ve 10. dk SpO 2 , kalp hızı ile perfüzyon indeksi (Pİ) değerleri açısından fark saptanmadı. Gruplar arasında 3. ay ferritin, Hb ve Hct değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p˃0.05). Erken kord klempleme grubunda, geç kord klempleme ve umbilikal kord sağma gruplarına göre 4. saat ve 24. saat Hct istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük saptandı (p˂0.001). Erken kord klempleme grubunda umbilikal kord sağma grubuna göre 24. saat Hb istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p˂0.01).

Sonuç: Çalışmamızda erken kord klemplemeye göre, umbilikal kord sağmanın daha yüksek 4. saat Hb ile 4. ve 24. saat Hct değerlerine yol açtığı gösterilmiştir. Farklı kord klempleme uygulamalarının yapılması, bebeklerin postnatal ilk 10 dakikadaki SpO2 ve kalp hızını etkilememiştir. Daha geç dönemdeki Hb, Hct ve ferritin değerleri üzerine etkilerinin değerlendirilebilmesi için daha uzun takip süreli dahafazla çalışma yapılması gerekmektedir.