Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Periodontoloji Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MELİS BAL
Danışman: Kemal Naci Köse
Özet:
Periodontitis Geçmişi Olan Bireylerde Boyun Bölgesi Pürüzsüz İmplantların Klinik ve Mikrobiyolojik Olarak Doğal Dişlerle Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi
Doktora öğrencisi: Melis Bal
Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kemal Naci Köse
Anabilim
Dalı: Periodontoloji
Amaç: Çalışmada, kronik periodontitis tedavisi görmüş bireylere yerleştirilen boyun bölgesi pürüzsüz implantlar ile komşu doğal dişler klinik ve mikrobiyolojik olarak karşılaştırıldı.
Gereç ve yöntem: Sistemik olarak sağlıklı 16 bireye yerleştirilen 16 implant ve 32 komşu diş çalışma gruplarını oluşturdu. Hem implant hem de dişlerden klinik değerlendirme amacıyla plak indeksi (P.İ.), sondalamada kanama (S.K.) ve sondalama derinliği (S.D.) -1., 40., 60., 90. ve 180. günlerde ölçüldü. Dişeti oluğu sıvısı (D.O.S.) örnekleri ve zorunlu anaerop mikroflora içeriği açısından kültür yöntemiyle değerlendirilmesi için subgingival mikrobiyolojik örnekler implantlardan ve implanta komşu dişlerden, başlangıçta ve implantların yerleştirilmesini takiben 10., 40., 90. ve 180. günlerde toplandı. R.F.A. implant yerleştirildikten hemen sonra, 10., 40. ve 60. gün yapıldı.
Bulgular: P.İ. ve S.D. değerleri her iki gruptada araştırma boyunca normal sınırlar içerisindeydi. Gruplar arası değerlendirmelerde P.İ. değerleri tüm ölçüm dönemlerinde benzerken (p>0,05), implant grubunda S.D., S.K. tüm ölçüm dönemlerinde ve D.O.S. miktarı sadece 90. günde implant grubunda dişlere göre yüksekti (p<0,05). Tüm ölçüm dönemlerinde dişler ve implantlardan elde edilen mikrobiyolojik örneklerdeki zorunlu anaerop/total flora oranları sadece 10. günde doğal dişlerde implantlara göre daha yüksekti (p<0,05). Diğer ölçüm dönemlerinde benzer değerler elde edildi (p>0,05). Tüm ölçüm dönemlerde belirlenen implant stabilite değerleri istatistiksel olarak farklılık göstermedi (p>0,05).
Sonuç: Kronik
periodontitis geçmişi olan hastalarda yerleştirilen boyun bölgesi pürüzsüz
implantların ve doğal dişlerin sadece plak birikimi açısından değil
anaerop-aerop mikroorganizma açısından da benzer mikrobiyotaya sahip olması, bu
hastalarda yerleştirilen implantların en az doğal dişler kadar tekrar
enfeksiyon geliştirme riskine sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu bulgu erken
dönemde implantlardaki idame tedavisinin önemini vurgulamaktadır.
Anahtar sözcükler:
dental implantlar, kronik periodontitis, mikrobiyoloji, rezonans frekans
analizi, osseoentegrasyon