Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2012
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GÜLŞAH GEDİK
Danışman: Timuçin Uğurlu
Özet:1. Çay, Camellia sinensis adlı bitkinin yapraklarından elde edilir. Üç farklı şekilde elde edilen çay; yeşil çay, siyah çay ve oolong çayı olarak bilinmektedir. Yapılan birçok test sonucunda, siyah ve yeşil çayın benzer etkilere sahip olduğu görülmüştür. Ġnsan vücuduna çeşitli yollardan anti kanser, antioksidan, anti bakteriyel, anti histaminik, anti inflamatuar etki gösterir. Yeşil çay, fare ve insan derisinde UV‘nin indüklediği oksidatif stres riskini; EGCG, lökosit infiltrasyonu ve reaktif oksijen ürünlerinin oluşumunu bloke etmekte, eritemi, miyeloperoksidaz aktivitesini, hidrojen peroksit üretimini ve lökosit infiltrasyonunu azaltmaktadır. Çay kateşinlerinin antioksidan gücünün vitaminlere göre yüksek olduğu saptanmış ve büyükten küçüğe doğru, çay kateşinlerinin antioksidan aktivitesi epigallokateşin gallat (EGCG) > epigallokateşin (EGC) > epikateşin gallat (ECG) > epikateşin (EC) olarak sıralanmıştır. Çay kateşinlerinden oksidasyon ile oluşan teaflavin gibi sekonder fenolik maddeler de antioksidan özelliğe sahiptirler. Bu tezde çeşitli Dünya çayları ve Türk çayları çalışılarak çaydaki polifenollerin, kafeinin, suda çözünmüş madde miktarının tayini ve antioksidan aktivite, serbest radikal süpürücü aktivite, kateşinlerin miktar tayinleri yapılarak çaylar arası karşılaştırma yapılmıştır. Türk yeşil ve siyah çaylarından hazırlanan jel formülasyonları ile UV radyasyonuna karşı olan koruyucu etkisi invitro ve invivo olarak incelenmiştir. Ayrıca Türk siyah ve yeşil çay ekstrelerinden direkt basım tekniği ile tabletler hazırlanmıştır. Böylelikle Türk siyah ve yeşil çaylarının kozmetik ve nutrasötik olarak kullanabileceği ürünler tasarlanmıştır Anahtar Kelimeler: Antioksidan, CUPRAC, EGCG, Siyah Çay, Teaflavin, UV, Yeşil Çay . 2. SUMMARY The Development Of Different Formulations Containing Tea Extracts, In Vitro And In Vivo Evaluation Tea is a beverage obtained from the leaves of Camellia sinensis, and derived in three different ways and known as, green tea, black tea and oolong tea. In many test results, it was seen that black and green tea has a similar effects. Tea affect the human body in many ways like anti cancer, antioxidant, antibacterial, antihistamine, anti inflammatory. Green tea reduce risk of oxidative stress by induced UV in human and mouse skin; EGCG, applied to animal and man, has the capacity of leukocyte infiltration and blockage of formation of reactive oxygen products and also reduces the erithem, miyeloperoxidase activity, hydrogen peroxide production and leukocyte infiltration. Catechins was determined that the antioxidant power of tea was higher than that of vitamins, and the antioxidant activity of tea cathechins were ordered in the rank of epigallocatechingallat (EGCG) > epigallocatechin (EGC) > epicatechingallat (ECG) and epicatechin (EC). Beside tea catechins, secondary phenolic substances like theaflavin produced by oxidation , possess antioxidant properties. In this thesis of in-vitro studies, tea polyphenols, caffein, amount of dissolved materials in water, antioxidant activity, free radical retention activity will be done versus Turkish and World tea samples. In this cases, Turkish green and black teas gel formulations investigated to UV protection properties invitro and invivo ; from Turkish black and green tea extracts prepared tablets by direct compression method. So, Turkish black and green teas designed use of cosmetic and nutraceuticals products. Keywords: Antioxidant, Black Tea, CUPRAC, EGCG, Green Tea, Theaflavin, UV.