Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FATMA GÜNDOĞAN DANACI
Danışman: AYŞE KARAKOÇ
Özet:Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Çalışan Bireylerin Anne Sütünü Güvenli Saklama Koşullarına Yönelik Bilgi Düzeyleri Amaç: Araştırma, bireylerin anne sütünün güvenli saklama koşulları ile ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Halk Sağlığı Müdürlüğü’ nde çalışan 386 kadın, 83 erkek toplam 469 kişinin katılımıyla Mayıs-Haziran 2017 tarihleri arasında yapılmış ve katılımcılara literatür taraması sonucu hazırlanan ve katılımcıların demografik özelliklerini, anne sütünü saklama yeri - süresi, saklama kaplarının seçimi - temizliği ve dondurulan sütün çözdürülmesi gibi pek çok aşamadaki uygulamalarına ilişkin bilgi ve görüşlerini sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde SPSS for Windows versiyon 24.0 paket programı, analizlerde Ki-Kare, ve Çoklu Karşılaştırma Testi (Bonferroni), ortalama±standart sapma, sayı ve yüzdelik değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların bireysel özellikleri incelendiğinde; bireylerin %18,1’ i 20 ve 35 yaş aralığındadır. %82,3’ ü kadın ve % 51,8’ inin çocuğu vardır. %33,9’ unun anne sütünü saklama rolü olmuştur. Anne sütünü güvenli saklama koşullarına yönelik konularda katılımcıların yaşı ve eğitim düzeyi arttıkça yanıtlanan doğru cevap oranı artmıştır. Aynı zamanda kadın bireylerin erkek bireylere, evli bireylerin bekâr bireylere, sağlık personeli olanların olmayanlara göre daha bilgili oldukları görülmüştür. Sonuçlar: Sağlık çalışanlarının ve bireylerin anne sütünün güvenli saklanmasına ilişkin bilgilerini güncellemelerini sağlamak için verilen eğitimlerin artırılması önerilmektedir. Anahtar Sözcükler: anne sütü, emzirme, eğitim, birey, bilgi ABSTRACT Knowledge Levels About the Breast Milk Storage Condition of the Persons Working at the Public Health Directorate Student’s Name: Fatma GÜNDOĞAN DANACI Consultant: Phd. Ayşe KARAKOÇ Department: Midwifery 2. SUMMARY Objective: The study was conducted as a descriptive study to determine the level of knowledge of the individuals regarding the safe storage conditions of the breast milk. Materials and Methods: The study was carried out between May and June 2017 with 469 participants consist of 386 females and 83 males working for Istanbul Public Health Directorate and a survey was applied to the participants which is searching for answers and opinions related to the demographic situations of participants, duration and places of breast milk storage, selection and cleaning of storage boxes, thawing of frozen breast milk etc. SPSS for Windows version 24.0 package program was used for statistical evaluation of data, Chi-Square, Multiple Comparison (Bonferroni) test , mean ± standard deviation, number and % values were used in the analyzes. Findings: When the individual characteristics of the participants are examined; 18,1% of the individuals are between 20 and 35 years of age. 82,3% are women and 51,8 % of them are with children. 33,9 % of women had roles in breast milk storage. As the age and educational level of the participants increased in response to the conditions of safe storage of breast milk, the correct response rate was increased. At the same time, it has been seen that female individuals are more informed than male individuals, married individuals are more than single persons, and those who are medical personnel were more knowledgeable than those without. Conclusions: In order to update healt workers and individuals’ practices about safe storage of breast milk, it is recommended to increase trainings. Key Words: breast milk, breastfeeding, education, human, knowledge