Satışa sunulan bazı bitki ve meyve çaylarının paket ve açık formlarının mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜL ÖĞREN

Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz

Özet:

Amaç: Bitki ve meyve çayının ambalajlı ve ambalajsız formlarını mikrobiyolojik olarak analiz etmek ve elde edilen sonuçlara göre ürünlerin gıda güvenliği açısından tüketime uygunluğunu değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem: Ambalajlı ve ambalajsız olarak satılmakta olan 10 farklı bitki ve meyve çayının paket ve açık formlarınında hem infüzyon işlemi öncesinde hem de 100°C’ye kaynatılmış su ile infüzyonu sonrasında küf-maya, Salmonella ve Cronobacter sakazakii analizi yapılmıştır. Ayrıca kaynatılmış su ile işlem gören tüm örneklerin portatif pH metre (MILWAUKEE MW 102) ile pH ve sıcaklık değerleri ölçülmüştür.

Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 20 örnekten hiçbirisinde Salmonella’ya rastlanmamıştır. Örneklerin 3 tanesinde [papatya çayı (açık form), sinemaki çayı (açık ve kapalı form)] C.sakazakii (%15) tespit edilmiştir. Küf veya maya veya bunların her ikisini de içeren örneklerin oranı %85’tir (n=17). 25°C sıcaklıkta açık formda olanların ortalama 5,37±1,01 pH ve paket formda olanların ise 5,74±0,88 pH değerinde olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte elma çayının en düşük pH derecesine sahip olduğu gözlenmiştir (ambalajlı: pH: 3,17; ambajsız: pH: 3,44).

Sonuçlar: İncelenen bitki çaylarının pH değerinin asidik aralıkta olduğu tespit edilmiştir. Salmonella’ya rastlanmazken Cronobacter sakazakii kuru koşullara dirençli olması nedeniyle bazı numunelerde tespit edilmiştir. Bitki çaylarının birçoğunun küf ve maya üremesine yatkın olduğu gözlenmiştir. Bu nedenle nem oranı düşük olan, karanlık ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Anahtar Sözcükler: Salmonella, Cronobacter sakazakii, küf, maya, bitkiçayı