Blokzincir teknolojisiyle gıda güvenliği ve yumurta sektörü için örnek bir uygulama


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Güliz Gerdan

Danışman: ÖZHAN TİNGÖY

Özet:

Bu tezde ele alınan ana mesele Blokzincir teknolojisinin gıda tedarik zincirinde izlenebilirliğe getireceği yenilikleri, sunduğu avantajları araştırmak ve gıda güvenliğine kazandıracağı faydaları incelemektir. Geleneksel tedarik zinciri bilgi paylaşımı açısından birbirinden kopuk zincir kümeleri oluşturmaktadır. Sadece birbiriyle doğrudan ilişkisi olan taraflar arasında bir bilgi akışı var olmaktadır. Doğrudan ilişkisi olmayan tarafa geçildiğinde bilgiler kaybolmakta, son tüketicinin ulaşabileceği bilgi sınırlı ve yetersiz kalmaktadır. Bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla tedarik zincirinde de dijital dönüşüm başlamıştır fakat kâğıt üzerindeki işlemler hala yaygın olarak kullanılmakta ve bu durum ağlar arasındaki iş birliğinin azalmasına neden olmaktadır. Verilerin doğruluğunun kanıtlanması, izlenebilirlik, süreç yönetimi, esneklik, şeffaflık Blokzincir teknolojisinin geleneksel tedarik zincirine getireceği başlıca yeniliklerden birkaçıdır. Blokzincir teknolojisi çiftlikten sofraya kadar kopukluk olmadan, tam zamanlı ve eksiksiz bir gözetim zinciri sunmaktadır. Akıllı sözleşmelerle gerçek zamanlı izlenebilirlik sunan teknoloji, tedarik zinciri paydaşlarına daha hızlı karar alabilme, stok seviyelerini sürekli güncelleyebilme esnekliği sağlamaktadır. Güvenilir dijital imzalar aracılığıyla taraflar arasında herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmayan güvenli bir etkileşim oluşturmaktadır. Tüketici ürün hakkındaki tüm bilgilere eksiksiz ulaşabilmektedir. İncelenmek üzere Ekolojik Yumurta Ltd. ismiyle bir organik yumurta üreticisi tasarlanmıştır. Blokzincir Lab. isminde, Blokzincir teknolojisini kullanan dijital bir platform varsayılmış ve yumurta üreticisi için gıda güvenliği çözümü prototipi oluşturmuştur. Örnek kullanıcı arayüzleri tasarlanmıştır. -------------------- The main issue discussed in this thesis is to explore the innovations and advantages of the blockchain technology in traceability in the food supply chain and to examine the benefits of food safety. An egg farm was selected from the egg sector to be examined and a sample application was designed. The traditional supply chain constitutes broken clusters of information in terms of information sharing. There is only a flow of information between the parties that have direct relations with each other. When the non-direct contact is passed to the party, the information ceases to flow, and becomes inadequete and limited to the end user. With the expansion of information technologies, digital transformation has started in the supply chain, but transactions on paper are still widely used and this leads to a decrease in cooperation between networks. Proof of accuracy of data, traceability, process management, flexibility, transparency are some of the main innovations that block chain technology will bring to the traditional supply chain. Blockchain technology offers a full-time and complete chain of surveillance without detachment from farm to table. The fact that all of its operations cannot be changed afterwards provides reliable data integrity. The technology, which provides real-time traceability with intelligent contracts, enables supply chain stakeholders to be able to make faster decisions and to continuously update their stock levels. It creates a secure interaction between the parties through reliable digital signatures that does not require any intermediary. The consumer has full information about the product. An organic egg producer with the name Ekolojik Yumurta Ltd. was designed for review. Blokzincir Lab. a digital platform using blockchain technology, was assumed and the prototype for food safety solution for the egg producer. Sample user interfaces are designed.