Kanser tanılı bireylerde gıda güvenliği bilincinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZGE KARADAĞ

Danışman: Beste Melek Atasoy

Özet:

Bu araştırma ile kanser tanılı bireylerin gıda güvenliği bilincinin gıda güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve uygulamaları ele alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sağlık Bakanlığı-Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi polikliniklerinde takipli kanser tanısı almış ortalama yaşı 58±13,8 yıl olan 200 gönüllünün katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 138 kadın (%69), 62 erkek (%31) katılım sağlamıştır.  Katılımcılara uygulanan anket formunda katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinin yanı sıra gıda güvenliği kavramını duyma ve hakkında bilgi edinme durumu, maddi durumun beslenme tercihlerini etkileme durumu, yemek hazırlamaya dahil olma durumları ve dışarıda yemek yeme sıklıkları, gıda güvenliği bilgisi, gıda güvenliğine dair tutumları ve uygulamalarını değerlendirmeye yönelik sorular bulunmaktadır. Analizler MedCalc® Statistical Software version 22.009 Programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada katılımcıların %74’ünün daha önce gıda güvenliğine dair bilgi edinmediği saptanmıştır.  Katılımcıların gıda güvenliği uygulamaları ile gıda güvenliği bilgisi arasında orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmuştur (p<0,005). Çapraz bulaşma (p<0,05), sıcaklık kontrolü (p<0,05), gıda güvenliği uygulamaları (p<0,005) ve gıda güvenliği bilgi (p<0,05) skorları cinsiyete göre istatistiksel anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışma sonuçları kanser tanılı bireylerin gıda güvenliği uygulamalarına yönelik daha ileri ve detaylı araştırmaların yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.