Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2024
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGE KARADAĞ
Danışman: Beste Melek Atasoy
Özet:
Bu
araştırma ile kanser tanılı bireylerin
gıda güvenliği bilincinin gıda güvenliğine yönelik bilgi, tutum ve uygulamaları
ele alınarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Sağlık Bakanlığı-Marmara
Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve Radyasyon
Onkolojisi polikliniklerinde takipli kanser tanısı almış ortalama yaşı 58±13,8 yıl olan 200 gönüllünün katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya
138 kadın (%69), 62 erkek (%31) katılım sağlamıştır. Katılımcılara uygulanan anket formunda
katılımcıların sosyo-demografik
özelliklerinin yanı sıra gıda güvenliği kavramını duyma ve hakkında bilgi
edinme durumu, maddi durumun beslenme tercihlerini etkileme durumu, yemek
hazırlamaya dahil olma durumları ve dışarıda yemek yeme sıklıkları, gıda
güvenliği bilgisi, gıda güvenliğine dair tutumları ve uygulamalarını
değerlendirmeye yönelik sorular bulunmaktadır. Analizler MedCalc® Statistical Software version 22.009
Programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada katılımcıların %74’ünün daha önce gıda güvenliğine dair
bilgi edinmediği saptanmıştır. Katılımcıların gıda güvenliği uygulamaları ile
gıda güvenliği bilgisi arasında orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı
korelasyon bulunmuştur (p<0,005). Çapraz bulaşma
(p<0,05), sıcaklık kontrolü (p<0,05), gıda güvenliği uygulamaları (p<0,005) ve gıda güvenliği bilgi (p<0,05) skorları cinsiyete göre istatistiksel anlamlı
farklılık göstermiştir. Çalışma sonuçları kanser tanılı bireylerin gıda
güvenliği uygulamalarına yönelik daha ileri ve detaylı araştırmaların yapılması
gerektiğini vurgulamaktadır.