2015 YILI TEOG VE PISA SINAVLARI FEN BİLİMLERİ SORULARININ ÖĞRETİM İLKELERİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ESENBİKE KIZILAY

Danışman: Şaban Berk

Özet:

Bu araştırmada, 2015 yılında yapılan ulusal sınav Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ile uluslararası bir sınavın, PISA Fen Bilimleri sorularının öğretim ilkeleri bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeline uygun olarak desenlenmiştir.

Araştırmanın çalışma grubunu çeşitli üniversitelerde Fen Bilgisi Eğitimi anabilim dalında görev yapan 20 akademisyen ve İstanbul’daki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan 100 Fen Bilgisi öğretmeni oluşturmuştur. 

Araştırmada hem nitel hem de nicel veriler toplanmış olup, nitel veriler doküman incelemesi ve açık uçlu sorular ile nicel veriler ise araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama araçları ile toplanmıştır. Doküman incelemesinde 2015 yılı nisan ayında yapılan ikinci TEOG ve PISA 2015 sınavları Fen Bilimleri soruları incelenerek bu sorulara göre veri toplama araçları oluşturulmuştur. 

Nicel verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikten frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama (); nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizinden yararlanılmıştır. 

Araştırmadan çıkarılan sonuçlardan bazıları şunlardır: akademisyenler tarafından TEOG sorularının öğrencinin yaşantısına uzak hazırlandığı, iş ilkesine ve güncellik ilkesine uygun bulunmadığı,toplumun ve günlük yaşamın gereksinimlerine ve sorunlarına yönelik olarak hazırlanmadığı, öğrencinin, fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan bütün olarak ele alınması gerekliliğini içeren bütünlük ilkesine uymadığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar tarafından PISA sorularının öğrencileri genel olarak yorumlamaya yönlendirdiği, TEOG sorularının bilgiye ve ezbere dayalı olduğu sonucuna varılmıştır. 

Bu sonuçlara dayanarak ulusal sınavlarda sorulan soruların öğrencinin coğrafi ve günlük yaşantısına, yaşadığı zamana, toplumun ve günlük yaşamın ihtiyaçlarına, sorunlarına uygun, öğrenciyi fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal açıdan bütün olarak ele alan, konular arasında bir bütünlük olan, sadece bilgi gerektiren değil öğrencileri yorumlamaya teşvik eden, bilimsel süreç becerileri, yaratıcı düşünme, problem çözme becerileri gerektiren nitelikte olması gerektiği önerilmiştir. 

Anahtar kelimeler:Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), PISA, TEOG ile PISA sınavlarının karşılaştırılması