BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN FİZİKSEL VE PEDAGOJİK OKURYAZARLIK DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAKAN GÜÇLÜ

Danışman: Ayşe Oya Erkut

Özet:

Beden okuryazarlığı kişinin yalnızca öğrenim hayatında değil sonrasında da kendi başına spor yapabilme ve spor izleyicisi olabilme yeteneğine sahip olmasıdır.  Bu bağlamda spor eğitmenlerinin bu beceriyi öğretebilmesi için beden okuryazarlığı içselleştirmesi ve pedagojik becerilerini kullanarak bu fiziksel okuryazarlık davranışını öğrencilere kazandırması beklenmektedir (Unesco;2003). Bu çalışmanın amaçlarından biri beden eğitimi öğretmenlerinin fiziksel ve pedagojik okuryazarlık düzeylerinin ölçülerek alana uygun olma durumların tespiti ve uygun olamayanlar için eğitim verilerek okuryazarlık düzeylerinin arttırılması ve spor bilimleri fakültelerine öğrenci seçiminde altarnatif bir yöntem kazandırılması olarak sıralanabilir.

Okuryazarlık sadece okuma ve yazma becerisi değil toplum ile nasıl iletişim kurduğumuzla da alakalıdır. (Unesco;2003). Okuryazarlık sosyal pratikler, sosyal ilişkiler, bilgi birikimi, dil ve kültür ile alakalıdır. Bu kavram bilgi edinme ve konuyu anlamak ile sınırlı değildir. Öğrencinin hem kişisel hem de sosyal sorumluluklarını, kazandığı bilgi birikimi ile etik kurallara uygun olarak kullanmasını gerekli kılar. Okuryazar kimse kavramı kritik ve yaratıcı düşünme yeteneklerini ve süreçleri içerir. Çeşitli iletişim formlarında, yetenekler vasıtasıyla nakledilen ve uygulanan bilgi, çeşitli konular arasında ve dahilinde bağlantılar kurar. Bir başka deyişle, okuryazarlık odağı ile oluşturulmuş yaşam becerisi okuryazar olmanın ne anlama geldiğini anlamayı sağlar. Okuryazar programlarının Eğitim Bakanlıkları için öncelikli bir hal aldığı bu zamanlarda, bugün ve gelecekte öğrenciler için güçlü okuryazarlık becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak amacıyla mesleğimizin güçlü bir savunucusu olmamız hayati önem taşımaktadır. Kanada Spor Merkezi’nin (2006) Sporcu Gelişim Planı (LTAD) Kanadalıların sağlıklı aktif yaşamlar sürmeleri için gereken becerileri, bilgileri ve tutumları geliştirmenin temeli olarak fiziksel okuryazarlığı kabul etmiştir.

Kanada Spor Merkezi tarafından yapılan beden okuryazarlığın tanımı (Higg, Balyi, Way, Cardinal, Norris, & Blueechardt, 2008) şu şekildedir: Bir çocuğun güvenle ve kontrollü hareket etmesine izin veren temel hareket becerilerin ve temel spor becerilerinin çok çeşitli fiziksel aktivite ritmik (dans) durumlarında geliştirilmesidir. Bu beceri ayrıca bir aktivite ortamında çevrelerinde olup biteni okuma ve bu olaylara uygun şekilde tepki verme becerisini de içerir. UK Sport’a göre beden okuryazarlığın tanımı, geniş bir faaliyet yelpazesinde çeviklik, denge, koordinasyon ve becerinin geliştirilmesidir. Her iki tanımda da fiziksel okuryazarlık çok çeşitli fiziksel aktivitelerin geliştirilmesi olarak tanımlanmıştır.           

Pedagojik okuryazarlık; öğretmenlerin eğitim hayatlarında kullanılan pedagojik enstrümanların seçiminde bilgi temelli kararlar verebilmelerini sağlayan yeterlilik olarak tanımlanabilir. Yine pedagojik okuryazarlık, toplum yaşantısı dahilinde, şahsiyet geliştirme sürecini tetikleyen en önemli unsurlardan biri olarak, içerik ve doğasını, eğitim-toplum ilişkisini kavrayabilmekten yorumlayabilmeye kadar uzanan kesiti kapsayan bir kavramdır. Buna rağmen pedagojik okuryazarlık ne sadece bilgi sahibi olmak ne de sadece olumlu tutum sahibi olmaktır. Pedagojik okuryazarlık, etkili öğretmenlik için sahip olunması gereken özelliklerin tamamına hakkıyla sahip olmak ve içselleştirmektir (Usta,2014).

Okullar ve özellikle okullardaki Beden Eğitimi konusu, fiziksel olarak okuryazar olmak için gereken becerilerin, bilginin ve tutumların geliştirilmesi için eşit imkanlar verilerek öğrencilerin beden okuryazarlığı gelişimini teşvik etmektir. Beden eğitimi derslerinde beden okuryazarlığı geliştirilirken, spor sistemindeki beden okuryazarlığı gelişimi göz ardı edilmemeli ve gelişimi sağlanmalıdır.

             Sonuç olarak bireysel olarak beden ve pedagojik okuryazarlık gelişimi hem eğitim sistemi hem de spor sistemi için öncelikli bir haldedir.