Okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığı ve ağız florasındaki lactobacıllus türleri üzerine etkilerinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİCLE KARĞIN

Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz

Özet:

Amaç: Bu çalışma okul çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığı ve ağız florasındaki lactobacillus türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti kliniğine başvuran 6-14 yaş aralığındaki 112 çocuk ve ailelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak değerlendirme anketi uygulanmış ve katılımcıların 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmıştır Antropometrik ölçümleri alınan katılımcılardan tükürük örnekleri toplanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların ağız diş muayeneleri yapılmıştır.

Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların %44,6’sı erkek, %55,4’ü kızdır. Çocukların %56,3 normal BKİ’ye sahip iken %36,6’sının şişman-obez, %7,1’inin ise zayıftır. Çocukların diyet kaliteleri Sağlıklı beslenme İndeksi’ne göre değerlendirildiğinde %89,3’ünün “zayıf diyet”, %10,7’sinin ise “orta düzey diyet” olduğu bulunmuştur. Çocukların %11,6’sının diş fırçalama alışkanlığının olamadığı belirlenmiştir. Çalışmaya katılan çocukların %85,7’sinin en az bir diş çürüğü, %88,4’ünün en az bir diş dolgusu ve %6,3’ünün en az bir diş kaybı olduğu saptanmıştır. Çocukların DMFT indeksi ortanca değeri 6,0 olup kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). DMFS indeksi ile çocukların ana öğün sayısı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Atıştırmalık olarak meyve tüketen çocukların DMFS indeksi ortalamaları meyve tüketmeyenlere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocukların BKİ’leri ile çürük sayısı arasında negatif yönlü zayıf (p<0,001) ve DMFS indeksi arasında negatif yönlü çok zayıf korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Tükürük örneği alınan çocukların %5’inde laktobasil varlığı gözlenmiş olup tükürük örneklerinde laktobasil bulanan çocukların çürük diş sayıları laktobasil bulunmayan çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05).

Sonuçlar: Çocuklarda aşırı kilo alımı ile BKİ artışına sebep olan sağlıksız atıştırmalıklar, yüksek kalorili yiyecek tüketimleri sınırlandırılmalı ve çocuklar sağlıklı beslenme alışkanlıklarına teşvik edilmelidir. 

 

Anahtar Sözcükler: Okul çağı çocuklar, ağız sağlığı, Sağlıklı Beslenme İndeksi, lactobacillus