Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: DİCLE KARĞIN
Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz
Özet:
Amaç:
Bu çalışma okul
çağındaki çocuklarda beslenme alışkanlıklarının ağız-diş sağlığı ve ağız
florasındaki lactobacillus türleri üzerine etkilerinin incelenmesi amacı ile
planlanmıştır.
Gereç
ve Yöntem: Marmara
Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti kliniğine başvuran 6-14 yaş
aralığındaki 112 çocuk ve ailelerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama
aracı olarak değerlendirme anketi uygulanmış ve katılımcıların 24 saatlik geriye
dönük besin tüketim kayıtları alınmıştır Antropometrik ölçümleri alınan
katılımcılardan tükürük örnekleri toplanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların
ağız diş muayeneleri yapılmıştır.
Bulgular:
Çalışmaya katılan
çocukların %44,6’sı erkek, %55,4’ü kızdır. Çocukların %56,3 normal BKİ’ye sahip
iken %36,6’sının şişman-obez, %7,1’inin ise zayıftır. Çocukların diyet kaliteleri
Sağlıklı beslenme İndeksi’ne göre değerlendirildiğinde %89,3’ünün “zayıf
diyet”, %10,7’sinin ise “orta düzey diyet” olduğu bulunmuştur. Çocukların
%11,6’sının diş fırçalama alışkanlığının olamadığı belirlenmiştir. Çalışmaya
katılan çocukların %85,7’sinin en az bir diş çürüğü, %88,4’ünün en az bir diş
dolgusu ve %6,3’ünün en az bir diş kaybı olduğu saptanmıştır. Çocukların DMFT
indeksi ortanca değeri 6,0 olup kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı bir fark
bulunmamıştır (p>0,05). DMFS indeksi ile çocukların ana öğün sayısı arasında
pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Atıştırmalık olarak
meyve tüketen çocukların DMFS indeksi ortalamaları meyve tüketmeyenlere göre
daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çocukların BKİ’leri ile çürük sayısı
arasında negatif yönlü zayıf (p<0,001) ve DMFS indeksi arasında negatif
yönlü çok zayıf korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Tükürük örneği alınan
çocukların %5’inde laktobasil varlığı gözlenmiş olup tükürük örneklerinde
laktobasil bulanan çocukların çürük diş sayıları laktobasil bulunmayan
çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05).
Sonuçlar:
Çocuklarda aşırı
kilo alımı ile BKİ artışına sebep olan sağlıksız atıştırmalıklar, yüksek
kalorili yiyecek tüketimleri sınırlandırılmalı ve çocuklar sağlıklı beslenme
alışkanlıklarına teşvik edilmelidir.
Anahtar
Sözcükler: Okul
çağı çocuklar, ağız sağlığı, Sağlıklı Beslenme İndeksi, lactobacillus