Türkiye'nin ve İran'ın Irak politikasında benzerlikler ve farklılıklar


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Global İlişkiler Anabilim Dalı (Disiplinlerarası), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: LEYLA KASIM ÜNAL

Danışman: Alaeddin Yalçınkaya

Özet:

ÖZET

TÜRKİYE’NİN VE İRAN’IN IRAK POLİTİKASINDA BENZERLİKLER VE FARKLILIKLAR

 

Leyla Kasım ÜNAL

 

Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

Tez Danışmanı: Prof. Dr. Alaeddin YALÇINKAYA

 

Ekim, 2019  117 Sayfa

 

Bu araştırmanın amacı; Türkiye’nin ve İran’ın Ortadoğu ve özellikle de Irak politikasını ortaya koyarak aralarındaki benzerlikler ve farklılıkları belirlemektir. Türkiye’nin ve İran’ın Ortadoğu ekseninde Irak politikasında geçmişten bugüne kadar olan süreç ele alınmıştır. İki ülkenin Irak politikası, tarihsel süreç göz önünde bulundurularak ayrı ayrı incelenmiştir. Irak politikasının karşılaştırılmasında bu iki ülkede izlenen siyasetin sistem ve devlet düzeyindeki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konmaya çalışılmıştır.

Ortadoğu tarih süresince özellikle bulunduğu konumdan kaynaklı hep okları üzerine çekmiş ve sürekli olarak mücadele ve çatışmalara sahne olmuştur. ABD’nin Irak’a müdahalesi ile birlikte tekrar dünyanın dikkatlerini üzerinde çektiği bir coğrafyada yer alan Türkiye ve İran’ın, şüphesiz daha uzun zaman birçok sorun ve problemlerle yüzleşmesi, Irak ve bölgesinin de bu konuda ciddi bir rol icra etmesi kaçınılmaz bir realitedir.

Türkiye-Irak diyalogu siyasi, ekonomik, tarihi ve kültürel alandan daha çok, ortak sınır kapsamında önemlidir.

Irak, Soğuk Savaş’ın ardından gün geçtikçe Türkiye ve İran arasındaki güç mücadelesine ev sahipliği yağmıştır. 1990’larda, Anakara ve Tahran’ın Irak’taki güç mücadelesi daha çok Irak Kürtleri üzerine odaklanmıştır. 2003 ABD’nin Irak’a müdahalesinin ardından Bağdat hükümetindeki olası Sünni ve Şii temsiliyeti üzerinden çıkar sağlanmaya gayret gösterilmiştir. 2013 sonrası DAEŞ’ın Irak’ta ciddi anlamda pozisyon kazanmaya ve Musul gibi bazı önemli yerleri ele geçirmeye başlaması, Irak ekseninde Türkiye ve İran’ın terörle mücadele esasında iş birliği yapmaya ve diyalog içinde olmaya sevk etmiştir. DAEŞ ile mücadele, Türkiye ve İran açısından, sınır güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra bölgesel etkinliklerini pekiştirmenin bir vasıtası olarak da mütalaa edilmiştir.

Türkiye bölgesel bir güç merkezi olabilmek, proaktif bir anlayışla Ortadoğu’nun değişiminde ana unsur olmak, milli menfaatlerine olumsuzluk arz eden oluşumları bertaraf etmek için, güçlü ve belirleyici olmak zorundadır. Bu nedenle Türkiye’nin izlemiş olduğu politikayı belirleyerek, bundan sonraki gelişmelere yön verebilmek için alınması gereken tedbirlerin ortaya koyma zarureti vardır.

İran, Irak'ın komşusu olarak çok önceden beri gözü Irak'ta baş oyuncu olarak rol oynamaktır. Ancak İran'ın bu amacı 1979'da devrimi müteakip Iraklı Şii grupları destekleme vasıtasıyla bir yandan Baas rejimini güçsüzleştirmeye çalışmakta diğer yandan ise Baas rejimine karşı savaşan Şii grupları kullanma yoluyla Irak'ta etki ve yetkisini sağlamlaştırmayı hedeflemiştir.

Bu bağlamda tez çalışmasının ilk bölümünde; tarihsel ve jeopolitik perspektiften Irak ele alınacak, ikinci bölümünde; Türkiye’nin Ortadoğu ve Irak politikaları mevcut sorunları da içerecek şekilde analiz edilecek, üçüncü bölümde; aynı şekilde İran’ın Ortadoğu ve Irak politikaları analiz edilecek ve final bölümünde ise Türkiye-İran ilişkileri ve Irak konusu ele alınacaktır. 

Anahtar Kelimeler: Türkiye, İran, Irak, Ortadoğu, Dış Politika

ABSTRACT

THE SIMILarItıES AND DIFFErenCeS BETWEEN TURKEY’S AND IRAN POLICIES ON IRAQ

 

Leyla Kasım ÜNAL

 

Master of Global Politics and İntertational Relations

 

Thesis Supervisor: Prof. Dr. Alaeddin YALÇINKAYA

 

October, 2019  117 Pages

 

The aim of this study is to put forward Turkey’s and Iran’s Middle East and specifically Iraq policy in terms of the similirities and differeneces between two countries. Turkey’s and Iran’s Iraq policies in the Middle East axis so far are analyzed from the beginning. The Iraqi policy applied by two countries has been examined separately considering the historical process. The comparison attempted to reveal the similarities and differences of these two countires Iraq policies.

Middle East has always attracted the attention from throughout the history and been the scene of conflict and war constantly due to its geography especially. With the US invasion of Iraq, it is an inevitable fact that Turkey and Iran which are located in a region where is drawn the attention once again by all the world will face many difficulties and problems for much longer time and Iraq and the region will play an important role in this regard.

Turkey-Iraq relations are important in terms of common border rather than political, economic, historical and cultural issues.

After the end of the Cold War, Iraq has gradually been the arena for power struggle between Turkey and Iran. Throughout the 1990s, power seeking efforts of Turkey and Iran in Iraq mostly focused on the Iraqi Kurds. After the 2003 Iraqi War, it continued through benefits over the possible Sunni and Shiite representation in the Baghdad government. ISIS’s gaining leverage and substantially occupying some important Iraqi cities such as Mosul led Iraq to collaborate with Turkey and Iran on the basis of counter-terrorism. From the perspective of Turkey and Iran, fighting against ISIS in Iraq was seen as a tool not only for securing their borders but also for consolidating their regional influence.

Turkey to become a regional power center, with a proactive approach to the main element in shaping the Middle East, could harm national interests to eliminate the formation, must be strong and decisive. For this purpose, Turkey has followed the policy as set out, to guide future development, what measures need to be demonstrated that there is a need. 

It's obvious that throughout the history Iran has seeks to play a major political role in Iraq and severel times have tried to break the Iraqi regime. For instance, from 1979 to the forward, Iran amis to intervene in Iraq and expand its leverge by supporting Ba'ath regime oppositions, such as Shiite religous groups.

In this context, it has been performed an analysis on Iraq from the point of historical and jeopolitical view in the first chapter. While the second chapter focuses Turkey’s Middle East and Iraq policy including the analysis on problems third chapter as well focuses Iran’s Middle East and Iraq policy. Finally, last chapter we will evaluate relations between Turkey and Iran in the framework of Iraq. 

Key Words: Turkey, Iran, Iraq, the Middle East, Foreign Policy.