Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Diş Hekimliği Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2009
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FERDA IŞIK
Danışman: TUĞBA AKBAY
Özet:Bu çalışmada sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan ülseratif kolit modelinde çörek otu (Nigella sativa) yağının etkisi incelendi. Kolit ve çörek otu yağı verilen kolit gruplarında 1 mL % 40’lık etanol içerisinde çözünmüş trinitrobenzen sülfonik asit (pikrilsulfonik asit, TNBS) çözeltisinin, 8 cm uzunluğundaki kanül ile hafif eter anestezisi altında sıçanlara intrarektal verilmesiyle kolit oluşturuldu. Kontrol gurubundaki sıçanlara da eter anestezisi altında eşit hacimde serum fizyolojik aynı şekilde intrarektal olarak uygulandı. Kolit + çörek otu yağı grubuna çörek otu yağı (Origo “% 100 naturel çörek otu yağı” Black Cumin Seed Oil) kolitin başlamasından 5 dakika sonra 2.5 ml/kg olacak şekilde oral olarak verildi ve uygulamaya 3 gün boyunca devam edildi. Kontrol ve kolit grubuna aynı şekilde ve aynı miktarda serum fizyolojik oral olarak 3 gün süreyle verildi. Deney sonunda alınan kalın barsak örnekleri morfolojik ve histolojik olarak incelendi. Ayrıca total protein, glutatyon, lipid peroksidasyon, siyalik asit düzeyleri, süperoksit dismutaz, miyeloperoksidaz gibi enzim aktiviteleri, doku faktörü aktivitesi ve kollajen miktarı tayin edildi. SDS-poliakrilamid jel elektroforezi uygulandı. Kan örneklerinde proinflamatuvar sitokinler (TNF-, IL-1 ve IL-6) ve LDH (laktat dehidrogenaz), trigliserid ve kolestorol düzeyleri incelendi. Sonuç olarak TNBS ile oluşturulmuş deneysel kolit modelinde çörek otu yağının kanda artan inflamasyon parametrelerini, kolestreol ve trigliserid seviyelerini azalttığı ve bununda incelenen parametreler arasında sadece SOD ve MPO’ya yansıdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kolit, çörek otu, inflamasyon, doku faktörü aktivitesi, oksidan sistem. SUMMARY The Protective Effects of Black Cumin (Nigella Sativa) oil on TNBS-Induced Experimental Colitis in rats In this study the effects of black cumin (Nigella sativa) oil on rats with experimental ulcerative colitis was investigated. Experimental colitis was induced by TNBS (trinitrobenzeno sulphonic acid) 1mL in 40% ethanol by interarectal adminstration with 8 cm long cannula in ether anaesthesia to rats in colitis group and colitis + black cumin oil group. The rats, in control group, were given saline at same volume by intrarectal adminstration. Black cumin oil (Origo “100 % naturel Black Cumin Seed Oil”) was given to colitis + black cumin oil treated group by oral adminstration throughout 3 days, 5 minutes later than the induction of colitis. 2.5 ml/kg saline was given to control and colitis groups by oral adminstration. At the end of the experiment the colon samples were taken out and macroscopic and histological scores were evaluated. Afterwards total protein, glutathione, lipid peroxidation, sialic acid, collogen levels, tissue factor activity and activities of superoxide dismutase, myeloperoxidase were determined. Also SDS-polyacrilamid gel electrophoresis was carried on colon samples. Proinflamatory cytokines (TNF-a, IL-1b and IL-6) and also LDH (lactat dehidrogenase) , triglyceride and cholesterol were analyzed in blood samples. In conclusion the black cumin oil decreased the increased inflamatory parameters at TNBS- induced experimental colitis and this decrease reflected in SOD and MPO parameters. Key Words: Colitis, Nigella sativa, inflammation, tissue factor activity, oxidant, system.