Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖMER KARAHAN
Danışman: MEHMET AKMAN
Özet: Giriş ve Amaç
21. yüzyılda kronik hastalıkların oluşturduğu küresel yük büyümeye devam etmektedir.Çok sayıda kronik hastalığa sahip olmak, hastanın işlevselliğini ve yaşam kalitesini azaltır, sağlık harcamalarını arttırır. Ayrıca, özgül sağlık bakımı gerektirebileceğinden hastanın yönetimini daha da zorlaştırır. Multimorbidite,kişide iki ya da daha fazla kronik durumun, hastalığın eşzamanlı olarak bulunmasıdır. Multimorbiditenin epidemiyolojisini anlamak; müdahale imkanlarını geliştirmek, hastalık yükünü azaltmak, önlemek ve sağlık hizmetlerini hastaların ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemek açısından çok önemlidir .Ülkemizde spesifik bazı kronik hastalıklar için yapılmış prevalans çalışmaları olmakla birlikte bu araştırmalar toplumdaki multimorbidite sıklığını yansıtmamaktadır. Çalışmanın amacı İstanbul ili Üsküdar ilçesinde Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) kayıtlı 40 yaş ve üzeri bireylerde multimorbidite prevalansını saptamaktır.
Yöntem
Hastalar İstanbul ili Üsküdar ilçesi Aile Sağlığı Merkezlerine kayıtlı 40 yaş ve üzeri tüm bireylerden tabakalı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Hastaların sadece multimorbidite durumlarına ait bilgileri doktorlardan istenmiştir. Hastaların son bir senede gerçekleştirdikleri ASM ve hastane ziyaretleri, hastalara konulan teşhisler ve reçete edilen ilaç etken maddeleri kayıt altına alınmıştır. İlaç etken maddeleri, herhangi bir hastanın aldığı tanıya yönelik ilaç kullanımının olup olmadığını tespit amacıyla kayıt altına alınmıştır. Prevalans hesaplamasında; ilaç tedavisi teyit edilmiş olan tanılar dikkate alınmıştır.
Bulgular
Çalışmaya dahil olan 1187 bireyde multimorbidite prevalansı % 27,8 (n=330) bulunmuştur. Kadınlarda multimorbidite prevalansının erkeklerden istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. (E: % 19,5 n=115 , K: % 36,1 n=215 x2=40,81 p<0,001)
65 yaş ve üstü hastalarda multimorbidite prevalansı anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir. (65>y % 19,5 n=179, 65