Kariyer Yönetimi İle İş Tatmini Arasındaki İlişkide Kişilik Türlerinin Rolü Ve Bir Araştırma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HALİL ACAR

Danışman: Ayla Zehra Öncer

Özet:

İşletmelerde başarıya giden yolda en önemli etkenlerden biri insan kaynağının kalitesidir. Dolayısıyla gün geçtikçe motivasyonu yüksek ve örgütüne bağlı çalışanlar oluşturmak ve onları işletmede tutmak daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple örgütün, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamak adına gelecekte ihtiyaç duyacağı insan kaynağını önceden tespit edip buna göre bir strateji belirlemesi önem arz ettiği için kariyer yönetimi kavramı üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Ayrıca kariyer yönetimi, birey ile örgüt arasında bir amaç birliği oluşturmada en önemli yönetim tekniklerinden biridir. Örgüt tarafından desteklenen kariyer planlama uygulamaları; işgörenin, kariyer geleceğine güvenle bakmasını sağlayarak performans düzeyinin ve iş tatmin düzeyinin artmasına sebep olmaktadır.

Yapılan çalışmalar, kariyer geliştirme programlarının ve kariyer ihtiyaçlarının iş tatmininin en önemli tetikleyicilerinden biri olduğunu; çalışanların kariyer beklentileri ile iş tatminleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda kariyer yönetimi uygulamalarında hangi faktörlerin çalışanı olumlu etkilediğinin ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede çalışanların iş tatmini daha kısa sürede ve daha az maliyetle sağlanacak ve verimlilik artacaktır. Ayrıca bu noktada bireysel farklılıkların önemli bir kaynağı olarak kişilik özellikleri de üzerinde önemle durulması gereken bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Araştırmamızda veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ankete katılanların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan ifadeler, ikinci bölümde algılanan kariyer yönetimi uygulamalarını ölçmek üzere ifadeler, üçüncü bölümde ankete katılanların iş tatmin düzeyini ölçmek için ifadeler, dördüncü bölümde ise çalışanların kişilik özelliklerini belirlemeye yönelik ifadeler yer almaktadır.

Araştırmanın ana kütlesi, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından faaliyet izni verilmiş Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede örneklem sayısı belirlenmiş, anket uygulaması drive.google.com sitesi üzerinden online olarak ve yazılı baskı halinde oluşturulmuştur. Site üzerinde anket formu linki oluşturularak katılımcılara e-mail ve mesajlaşma platformları üzerinden iletilmiş, anket çalışması hakkında bilgi verilmiş ve ankete katılmaları talep edilmiştir. Toplanan veriler MS Excel yardımı ile SPSS (Statistical Packagefor Social Sciences) programına aktarılmıştır. SPSS programı kullanılarak anketin demografik özellikler, kariyer yönetimi, iş tatmini ve kişilik türleri bölümlerindeki ifadeler için bir yargı belirten katılımcıların yanıtları analiz edilmiştir.