Çeşitli dezenfektan maddelerin bazı mikroorganizma türleri üzerine etkilerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÜLÇİN KARAOĞLANLAR

Danışman: MERAL BİRBİR

Özet:

Çalışmamızda 6 farklı dezenfektanın değişik mikroorganizmalar üzerine bakterisit, sporisit ve fungisit etkileri DGHM Kalitatif Süspansiyon Test yöntemi ile araştırılmıştır. Staphylococcus aureus (ATCC 6538), Bacillus subtilis (ATCC 6633), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922) and Candida albicans (ATCC 10231) test mikroorganizmaları olarak kullanılmıştır. Dezenfektanların bakterisit, sporisit ve fungisit etkileri değişik konsantrasyon ve farklı temas sürelerinde incelenmiştir. Test edilen mikroorganizmalara karşı yüksek konsantrasyonlardaki dezenfektanların bakterisit ve fungisit etkilerinin 1 ile 2.5 dakikada, sporisit etkilerinin ise 5 ile 10 dakikada olduğu gözlenmiştir. Dezenfektanlardan Sterillium, çalışmamızda kullanılan tüm mikroorganizmalara karşı 1 dakikada bakterisit etkili olarak bulunmuştur. %70'lik İzopropil alkol, orijinal konsantrasyonda Spitacid, %2'lik konsantrasyonlarda Microbac-Forte ve Ever-Brite, %3'lük konsantrasyonda Sanı-Chem kullanılan tüm mikroorganizmalara karşı 2.5 dakikada bakterisit etkili olarak bulunmuştur. %70'lik İzopropil alkol 2.5 dakikada, %2'lik konsantrasyonlarda Ever-Brite ve Sanı-Chem 10 dakikada sporisit etki göstermesine rağmen orijinal konsantrasyonlarda Sterillium ve Spitacid, %3'lük konsantrasyonda Microbac-Forte 5 dakikada sporisit etki göstermiştir. %2'lik konsantrasyonlarda Ever-Brite ve Sanı-Chem 2.5 dakikada fungisit etki göstermesine rağmen %70'lik İzopropil alkol, orijinal konsantrasyonlarda Sterillium ve Spitacid, %3'lük konsantrasyonda Microbac-Forte 1 dakikada fungisit etki göstermiştir. Bu çalışmada kullanılan dezenfektanlara karşı Bacillus subtilis sporlarının ve Pseudomonas aeruginosa'nın daha az duyarlı olduğu, buna rağmen Escherichia coli, Candida albicans ve Staphylococcus aureus'un ise daha fazla duyarlı olduğu saptanmıştır. Kasım, 2003 Gülçin KARAOĞLANLAR ABSTRACT Deutsche Gesellschaft für Hygiene un Mikrobiologie (DGHM) Qualitative Suspension Test was conducted to investigate the bactericidal, fungicidal and sporicidal activities of six different commercially avaliable disinfectants against different microorganisms. Staphylococcus aureus (ATCC 6538), Bacillus subtilis (ATCC 6633), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Escherichia coli (ATCC 25922) and Candida albicans (ATCC 10231) were used as test microorganisms. Bactericidal, fungicidal and sporicidal activities of these disinfectants were examined at different concentrations and different contact times. Bactericidal and fungicidal activities of the tested disinfectants against the tested microorganisms were detected within 1 to 2.5 min at higher concentrations while sporicidal activity was detected within 5 to 10 min. Among the tested disinfectants, Sterillium demonstrated bactericidal activity against all of the tested microorganisms within 1 minute. Original concentration of Spitacid, 70% Isopropyl alcohol, 2% concentrations of Microbac-Forte and Ever-Brite, 3% concentration of Sanı-Chem showed bactericidal activity within 2.5 min against all of the tested microorganisms. 70% Isopropyl alcohol showed sporicidal activity within 2.5 min. Although 2% concentrations of Ever-Brite and Sanı-Chem demonstrated sporicidal activity within 10 min, original concentrations of Sterillium and Spitacid, 3% concentration of Microbac-Forte showed sporicidal activity within 5 min. 70% Isopropyl alcohol, original concentrations of Sterillium and Spitacid, 3% concentration of Microbac-Forte showed fungicidal activity within 1 min while 2% concentrations of Ever-Brite and Sanı-Chem showed fungicidal activity within 2.5 minutes. It was detected that spores of Bacillus subtilis and Pseudomonas aeruginosa were the less sensitive microorganisms against all the tested disinfectants while Escherichia coli, Candida albicans and Staphylococcus aureus were the most sensitive microorganisms. November, 2003 Gülçin KARAOĞLANLAR