ÜMRANİYE’DE YAŞAYAN 15-49 YAŞ KADINLARIN ÜREME SAĞLIĞI DURUMLARI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Pınar Tepe

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ayşe Nilüfer Özaydın

Özet:

Bu çalışmada, 2005 yılına kadar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın eğitim ve araştırma bölgesi olan Ümraniye ilçesinde,2017’de üreme sağlığı hizmetlerininve Ümraniye’de yaşayan, doğurganlık çağındaki kadınların üreme sağlığı ile ilgili durumlarının ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

Kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışma popülasyonu,2017 yılında Ümraniye’de yaşayan“15-49 yaş evli/evlenmiş”kadınlardır. Küme örnekleme yöntemi kullanılarak, 30 kümede 289 kadınla başarılı görüşme yapılmıştır. Verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme tekniği ile,  .r  tek bir araştırmacı tarafından veri toplanmıştır. Kadınlarla, kendi evlerinde görüşülmüştür.

Kadınların yaş ortalaması 35,7 ±7,5 yıl, minimum 18, maksimum 49 ve medyan yaş 36’dır.Ortalama hane halkı büyüklüğü 4,4 kişidir. Kadınların %74,4’ü halen gebeliği önleyici herhangi bir yöntem, %49,8’si halen herhangi bir modern yöntem kullandığını söylemiştir.Modern yöntemler arasında en sık kondom (%22,5) ve ikinci sıklıkta rahim içi araç (RİA) (%15,2) kullanılmaktadır.Kadınlar, kullandıkları RİA’nın%16,3’ünüaile sağlığı merkezlerinden (ASM) ve %37,2’sini ise Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması(AÇSAP) merkezlerinden temin etmişlerdir.Kondomun başlıca temin yeri ise eczane (%43,5) ve market/dükkân (%26,1) olmuştur.Toplam aile planlaması talebi %92,3 ve karşılanmamış talep ise %8,4’tür. Çalışmamızdaki kadınların sahip olmak istedikleri ideal çocuk sayısı 2,7 çocuktur. Çalışmamızda yaşam boyu kendiliğinden düşük oranı %26,2 ve isteyerek düşük oranı %9,7’dir. 30-49 yaş arası kadınlarda serviks kanseri için, hayat boyu en az bir kez tarama yaptırma oranı %69 iken, 40-49 yaş arası kadınlarda hayat boyu en az bir kez mamografi çektirme oranı %37,6’dır.Serviks kanseri için tarama yaptıran iki kadından biri mamografi çektirirken, tarama yaptırmayan yaklaşık 6 kadından biri mamografi çektirmiştir(p=0,004).

Toplam aile planlaması talebi yüksek olan yani kontrasepsiyon farkındalığı yüksek olan çalışma popülasyonumuzda; modern yöntem kullanımının arttırılması için;ilk başvuru yeri olan ASM’lerde daha etkili ve daha nitelikli danışmanlık verilmesi, yöntem temini için yeterli kaynağın sağlanması amacıyla, ilgili düzenlemelerin yapılması ve var olan düzenlemelerin ise daha etkin kullanılması yararlı olabilir. Serviks kanseri için tarama yaptıran kadınlarda, yaptırmayanlara göre mamografi çektirme oranı 3 kat daha fazladır. Bu da koruyucu sağlık hizmetlerinin bütüncül bir yaklaşım içerisinde verilmesi gerektiğini desteklemektedir. Kadınların farklı tarama hizmetlerini beraber, aynı kurumdan alabilmesi ve yine aynı kurumdan bu hizmetler için kadınlara danışmanlık verilmesi, kadınların tarama programlarına katılımını ve uyumunu arttırabilir.