Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YAVUZ AFŞAR
Danışman: Esra Dinç Elmalı
Özet:Örgüt kültürü ve öğrenme yönelimi, işletmelerin ve çalışanların, elde edilecek çıktıda önemli bir ortak payda, ortak fayda oluşturması sebebi ile sıkça karşılaşılan ve üzerinde araştırmalara konu olan kavramlardır. Bu kavramların, işletmelerde nasıl algılandığı ve ne şekilde uygulandığı inovasyon denilen gelişim sürecini etkilemektedir. Bu araştırmada örgüt kültürü ve öğrenme yöneliminin, işletmelerin inovasyon kabiliyetleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda da anket yöntemi kullanılarak farklı sektörlerde çalışan katılımcılardan veriler toplanmış ve istatistiki analiz çalışmaları yapılmıştır. Araştırma, İstanbul genelinde, toplamda 205 çalışanın gönüllülük esasına göre katılım gösterdiği, genel ağırlıklı olarak hizmet işletmelerini kapsayan yiyecek-içecek sektörü, banka-finans, otel işletmeciliği ve sigorta çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırma sonucunda, örgüt kültürünün alt boyutlarından klan, adhokrasi ve hiyerarşi kültürünün inovasyon kabiliyeti üzerinde pozitif etkisi olduğu; öğrenme yöneliminin alt boyutlarından öğrenmeye bağlılık, paylaşılan vizyon ve açık fikirliliğin inovasyon kabiliyeti üzerinde pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmüştür -------------------- Organizational culture and learning orientation are the concepts which are frequently encountered and researched on the basis of the common benefit of the enterprises and employees in the output to be obtained. How these concepts are perceived and applied in enterprises affect the development process called innovation. In this study, the effect of organizational culture and learning orientation on the innovation capabilities of enterprises was examined. In this respect, data were collected from participants working in different sectors by using survey method and statistical analysis studies were performed. The research consists of the food-beverage sector, bank-finance, hotel management and insurance employees, which are mainly employed in general, with 205 employees on a voluntary basis. As a result of the study, clan, adhocracy and hierarchy culture, which is one of the sub-dimensions of organizational culture, had a positive effect on innovation ability; commitment to learning, shared vision and open-mindedness have a positive effect on innovation ability.