Çay Endüstrisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Risk Değerlendirmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Handan Durmuş

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Bahattin Yalçın

Eş Danışman: Özlem Yurtsever

Özet:

Bu çalışmada bir çay fabrikasında 29.12.2012 tarihli 28512 sayılı “İş Sağlığı ve

Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği” kapsamında iş sağlığı ve güvenliği

açısından risk değerlendirmesi ve çalışanların güvenlik kültürü algısının

değerlendirilmesi için anket çalışması yapılmıştır. Risk değerlendirme metodu olarak

Fine-Kinney kullanılmıştır. Fine Kinney metodu ile tespit edilen tehlikeler arasında, tüm

sektörlerde karşılaşılabilecek genel tehlikeler için ayrıca Hata Türleri ve Etkileri

(FMEA) risk analiz metodu da kullanılmıştır. Risk değerlendirmesi yapmadan önce

tehlikelerin tanımlanması için çalışma ortamı, çalışanlar ve iş yerine ilişkin bazı bilgiler

toplanmıştır. Bu bilgilerin içerisinde işyerinde yürütülen faaliyetler ile iş ve işlemler,

üretim süreç ve teknikleri, kullanılan iş ekipmanları ve maddeler, atıklar ile ilgili

yapılan işlemler yer almaktadır. Daha önce yaşanmış iş kazası, ramak kala olay ve

meslek hastalıkları ile ilgili kayıtlar çalışmaya yön göstermiştir. Bununla beraber

ortamın ve kişisel maruziyet düzeyi ölçümleri ile acil durum planları bu çalışmaya katkı

sağlamış önemli unsurlardır. Toplanan bu bilgiler ışığında tehlikeler tanımlanıp, Fine

Kinney ve FMEA metodolojisi kullanılarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. Fine-

Kinney yöntemi ile 47 tane tehlike tespit edilmiştir ve hataların 27 tanesi FMEA ile

yeniden değerlendirilmiştir. Sonrasında belirlenen riskler için gerekli düzeltici önleyici

faaliyetler İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği Madde 10’da

belirtilen risk kontrol adımları kullanılarak saptanmıştır.

Anket çalışması ile 23 çalışana ulaşılmış, elde edilen veriler SPSS programında

değerlendirilmiştir. Sorular, çalışanların ve işverenin güvenlik kültürü algısı ve çalışma

ortamı olarak üç gruba ayrılmıştır ve gruplar arasında anlamlı bir farklılığa

ulaşılamamıştır.

Çay fabrikasında yapılmış olan bu risk değerlendirmesi ve anket çalışmasının akademik

alana katkı sağlaması planlanmaktadır. Böylece ülkemizde isthidam oranı yüksek olan

bir sektörde iş kazaları ile meslek hastalıklarının önüne geçilmesi için öncü bir çalışma

olması beklenmektedir.