Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Gizem Yarımbaş
Eş Danışman: DİLEK ÖZBEYLİ
Danışman: GÖKSEL ŞENER
Özet:Amaç: Obezitenin bilinen etkilerinin yanında, yapılan son çalışmalar obez bireylerin kognitif bozukluklar gösterdiğini ve erken bunama riski taşıdıklarını göstermiştir. Yapılan çalışmalarda Myrtus communis (MC) ekstraktının antiinflamatuvar ve antioksidan özellikleri gösterilmiştir. Bu çalışmada, MC ekstraktının obezitenin neden olduğu oksidatif beyin hasarına karşı etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Wistar albino yetişkin erkek sıçanlar standart diyet alan kontrol, yüksek yağlı diyet (YYD) alan ve YYD ile beslenerek son 4 hafta MC ekstraktı (100 mg/kg, oral) uygulanan YYD + MC olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Çalışma 16 hafta sürmüştür. Deney sonunda yeni obje tanıma testi uygulanan hayvanlar dekapite edilerek hipokampus dokuları ve kan örnekleri alınmıştır. Bu dokularda asetilkolinesteraz (AChE) ve Na-K ATPaz aktiviteleri ile malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve 8-hidroksi-2’deoksiguanozin (8-OHdG) ve kolesterol düzeyleri incelenmiştir. Bulgular: YYD grubundaki hayvanların yeni obje tanıma testi performanslarında düşüş meydana geldiği ve MC uygulamasının bu düşüşü önlediği, buna paralel olarak YYD grubunda artan AChE aktivitesinin MC tarafından baskılandığı, azalan NA-K ATPaz aktivitesinin MC tarafından korunduğu ve yükseldiği anlaşılmıştır. Oksidatif hasarı gösteren MDA ve 8-OHdG düzeyleri de YYD grubunda yüksek, MC uygulanan grupta ise azalmış olarak bulunmuştur. Sonuç: Bulgularımız obeziteye bağlı beyinde gelişebilecek oksidatif hasara ve onun yol açabileceği hafıza bozukluklarına karşı MC ektraktının olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. -------------------- Objective: Besides known effects of obesity, recent studies suggests that obese individuals have cognitive impairment and the risk of early dementia. Antiinflammatory and antioxidant effects of Myrtus communis (MC) extract were shown with previous studies. In this study, we aimed to assess effects of MC extract on oxidative brain injury caused by obesity. Material and Method: Wistar albino rats were divided into three groups as control group that was fed with standard diet for 16 weeks, high-fat diet group that was fed with high-fat diet for 16 weeks and high-fat diet + MC group that was fed with high-fat diet for 16 weeks and administered with MC extract (100 mg/kg, oral) during last 4 weeks. At the end of the study, novel object recognition test was performed and hippocampus tissues and blood samples were collected after decapitation. Acetylcholinesterase (AChE) and Na-K ATPase activities, malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH), 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine (8-OHdG) and cholesterol levels were studied on the tissue samples. Results: The study findings showed that novel object recognition test performance of high-fat diet group was decreased, administration of MC extract prevented the decrease. In parallel, increased AChE activity in high-fat diet group was suppressed and decreased Na-K ATPase activity was protected and increased by administration of MC extract. MDA and 8-OHdG levels were observed increased in high-fat diet group and decreased in high-fat diet + MC group. Conclusion: The results showed that MC extract has positive effects on oxidative injury and cognitive impairment that may be caused by obesity.