Türk basınında Ermeni algısı (1923-1938)


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: VOLKAN UNAN

Danışman: Meral Balcı

Özet:

ÖZET

OsmanlıĠmparatorluğudöneminde"millet-i sadıka"olarak anılan Ermenilerin,imparatorluğun son dönemlerindeçeĢitlisebeplerdolayısıyla, bir kısmının devletekarĢı yıkıcı faaliyetlerdebulunduğubilinmektedir. Birinci DünyaSavaĢı dönemi, onu izleyen Milli Mücadele veLozan Konferansı dönemlerinekadar bu tutum neyazık ki azveyaçokdevametmiĢtir. ÇalıĢmadabahsedilen dönemlerden sonratekrar OsmanlıDönemi'ndeolduğu gibiCumhuriyet Dönemi'ndedeaynı sorunları yaĢamak istemeyen TürkDevleti'nin ErmenilerekarĢı bakıĢ açısıvetutumu yansıtılmayaçalıĢılmıĢtır. Bu bakıĢ açısıvetutumu aktarmak için dönemin ön planaçıkan gazetelerinden Cumhuriyet Gazetesi, Kurun Gazetesi veĠkdamGazetesi'neyer verilmiĢ, konuyu pekiĢtirmekadınafarklı bölümlerdedeolsa yine gazeteler aracılığıyla basındaki Ermeni algısı resmedilmiĢtir.

Gazetelerin yanında dönemin öneçıkmıĢ Ģahsiyetleri dedönemin Ermeni algısını anlamadayararlı olacaktır. Bu bağlamdabaĢta olmak Milli Mücadele'nin önderi T.C.'ninkurucusu MustafaKemal Atatürk, Milli Mücadele yıllarının BatıCephesi komutanı T.C.'ninilk baĢbakanı Ġsmet Ġnönü, yaĢantısı vegörevleri icabı ErmenilerlesıkçateĢrik-i mesaidebulunmuĢ Doğu Cephesi komutanı T.C.'nin ilkmuhalefet lideri KazımKarabekir vesonolarak yineMilli Mücadele'nin önemli isimlerinden belirtilen yıllar içerisindeçeĢitlibakanlıkvebaĢbakanlık görevlerini ifaetmiĢ olan Celal Bayar'ın Ermenilerle ilgilideğerlendirmeleri ve düĢüncelerineyer verilmiĢtir.

Yazılan kitaplardadevletin kontrolü altında basıldığından veyabaĢkabir açıdanbakıldığında toplatılmasına sakıncagörülmediğinden önem arzetmektedir. ÇalıĢmadakonu ileilgili malumatveren çalıĢmanın konusunun anlaĢılması konusundapekiĢtirici bir görevüstlenen TaĢnak-Hoybun, Yeni Türk Devleti'nin Harici Siyaseti, Ermeniler veĠran, Güneysel Kafkas Federasyonuadları eserleredeyer verilmiĢtir. Kitapların izahatları içindebulunulankonjonktüre göre değerlendirilerek gerekli açıklamalar yapılmıĢtır. 

Son olarak ise Türkiye'deyaĢayan vefarklı alanlardakimliğiyle ön planaçıkmıĢ Ermenilerin kısa biyografileri sunulmuĢtur. Bu sunumdan kasıtTürkiye'deyaĢayanErmenilerin ne derece toplumsal statü içerisinde ve hangi kademelerdeyer alabildikleridir.