Ribes rubrum L. meyvesinin antidiyabetik ve antitrombosit etkisinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GİZEM GÜLMEZ

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Azize Şener

Eş Danışman: Ali Şen

Özet:

Amaç: Protrombotik ve inflamatuar durum, Tip 2 Diabetes Mellitus'un (T2DM) kardiyovasküler komplikasyonlarının gelişiminde önemli bir rol oynar ve biyolojik olarak aktif bileşenler içeren bitkiler, söz konusu komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi için yararlı olabilir. Bu çalışmanın amacı Ribes rubrum meyvelerinden elde edilen ekstraktların antidiyabetik ve antitrombosit potansiyelini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ribes rubrum ektrelerinin (%100 etanol,% 50 etanol ve su) in vitro anti-diyabetik ve anti-inflamatuar aktivitelerini değerlendirmek için α-amilaz, α-glukozidaz, lipooksijenaz enzimlerini inhibisyonu, ayrıca antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik ve flavonoid içerikleri incelendi. In vivo çalışma için, sıçanlarda streptozotosin ile deneysel diyabet modeli oluşturuldu. Hiperglisemi geliştirildikten sonra, tedavi gruplarına 14 gün boyunca R. rubrum %100 etanol ekstresi (100 mg/ kg /gün ve 500 mg/kg/gün) verildi. Plazma glukoz seviyeleri, tümör nekroz faktörü-α (TNF-α), trombosit P-selektin, nitrit düzeyleri ve mitokondriyal membran polarizasyonu (MMP) incelendi. Bulgular: Antidiyabetik aktivite analizinde ve anti-inflamatuar etkide, α-amilaz, α-glukozidaz ve lipooksijenaz için test edilen üç ekstrenin İK50 değerleri sırasıyla 130 µg/ml, 170 µg/ml, 182 µg/ml; 190 µg/ml, 227 µg/ml, 354 µg/ml; 21 µg/ml, 18 µg/ml, 30 µg/ml olarak bulundu. In vivo çalışmada plazma TNF-α-(p <0,05) ve trombosit P-selektin düzeyleri (p <0,05) önemli ölçüde azalırken, plazma glukoz düzeyi 100 mg/ kg tedavi grubunda orta derecede azaldı. Trombosit MMP (p<0.05) ve nitrit düzeyi R. rubrum gruplarında anlamlı olarak arttı. Sonuç: Sonuçlar R. rubrum meyvelerinin antitrombotik, anti-inflamatuar potansiyeli olduğunu ve T2DM komplikasyonlarının önlenmesine/tedavisine destek sağlayabileceğini göstermektedir. -------------------- Objective: Prothrombotic and inflammatory status plays an important role in the development of cardiovascular complications of Type-2 Diabetes Mellitus (T2DM) and plants containing biologically active ingredients may be useful for the prevention and management of said complications. The purpose of this study was to investigate the antidiabetic and antiplatelet potential of extracts obtained from fruits of Ribes rubrum. Materials and Methods: To evaluate the in vitro anti-diabetic and the anti-inflammatory activities of the R. rubrum extracts (ethanol, 50% ethanol and water), inhibition of α-amylase, α-glucosidase and lipoxygenase were investigated. In vitro antioxidant activities and levels of total phenolic and flavonoids were also examined. For in vivo study, a streptozotocin-induced experimental diabetes model was created in rats. After hyperglycemia developed, the treatment groups received ethanol extract of R. rubrum (100 mg/kg/day, 500 mg/kg/day ) for 14 days. Additionally, plasma glucose levels, tumor necrosis factor-α (TNF-α), platelet P-selectin, nitrite levels, and mitochondrial membrane polarization (MMP) were examined. Results: In the antidiabetic activity and anti-inflammatory effect assays, the IC50 values of the three extracts for α-amylase, α-glucosidase and lipoxygenase were found to be 130 µg/ml, 170 µg/ml, 182 µg/ml; 190 µg/ml, 227 µg/ml, 354 µg/ml; 21 µg/ml, 18 µg/ml, 30 µg/ml respectively. In vivo study, plasma TNF-α (p<0,05) and platelet P-selectin levels (p<0,05) significantly decreased, while plasma glucose was level moderately decreased in the 100 mg/kg treatment group. Platelet MMP (p<0,05) and nitrite level significantly increased in the R. rubrum groups. Conclucion: The results show that fruits of R. rubrum may provide support for the prevention/treatment of complications of T2DM by demonstrating it’s the antiplatelet, anti-inflammatory potential.