Elektronik ağızdan ağıza iletişim, destinasyona yönelik tutum, destinasyon ve gastronomi imajının turistlerin ziyaret niyetine etkisi: Türkiye örneği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İFFET ÖYKÜ AKYOL

Danışman: Aypar Uslu

Özet:

İçinde bulunduğumuz internet çağında iletişim artık yalnızca geleneksel yollarla değil online mecralarda eAAİ yoluyla da gerçekleşmektedir. eAAİ, tüketicilerin zihninde oluşan imajı ve tutumları etki etmekte ve davranışlarında belirleyici olmaktadır. Bu nedenle tıpkı somut ürünler gibi sistematik bir markalaşmaya ihtiyaç duyan destinasyonlar için geleneksel pazarlama kanallarının yanı sıra elektronik ortamda var olmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Destinasyonların rekabet avantajı elde edebilmesi için özgün özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda son yıllarda önemi artan gastronomi turizmi dikkat çekmektedir. Bu çalışmada Türkiye örneği üzerinden eAAİ’nin ülke imajına, gastronomi imajına ve ülkeye yönelik tutuma etkisi ve bu faktörlerin destinasyonu ziyaret niyetine etkisi araştırılmıştır. Çalışma, turizm ve pazarlama literatürüne katkıda bulunmak ve ayrıca Turizm Bakanlığı’nı Türkiye’nin imajını ve Türkiye'deki gastronomi turizminin imajını etkin bir şekilde tanıtmak adına eAAİ stratejileri geliştirmeye yöneltmek için kanıt sağlamaya çalışmaktadır. -------------------- Communication in the age of the Internet is now carried out not only through traditional ways, but also through online media. eWOM influences the image that occur in the minds of consumers and attitudes which determines their behavior. For this reason, it is inevitable to exist in electronic environment as well as traditional marketing channels for destinations that need a systematic branding like tangible products. In order to achieve the competitive advantage, the unique features of destinations should be determined. In this regard gastronomy tourism which is gaining importance in recent years draws attention. In this study, the effect of eWOM on the country's image, attitudes towards the country, gastronomy image and intention to visit is investigated through the case of Turkey. The study seeks evidence to contribute tourism and marketing literature and also to guide Ministry of Tourism to build eWOM strategies in order to promote the image of Turkey and the image of gastronomy tourism in Turkey effectively.