TUZLANMIŞ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN DERİLERİNDEN ELDE EDİLEN ILIMLI HALOFİL BAKTERİLERİN ESTERAZ VE LİPAZ AKTİVİTELERİNİN TESPİT EDİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURÇİN GÜÇLÜ

Danışman: MERAL BİRBİR

Özet:

Çalışmamızda ılımlı halofil bakteri türlerinden; Idiomarina loihiensis ve Salinivibrio costicola’nın esteraz aktiviteleri ile, Staphylococcus nepalensis ve Idiomarina loihiensis’in lipaz aktiviteleri araştırılmıştır. Idiomarina loihiensis ve Salinivibrio costicola’nın, % 1 tributrin ve % 10 tuz içeren agar besiyerlerinde, 37 °C’de pH 8 ve 9’da esteraz aktiviteleri 96 saat boyunca incelenmiştir. İki mikroorganizma da 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinde esteraz aktivitesi göstermiştir. Idiomarina loihiensis’in kolonisi etrafındaki en büyük şeffaf zon çapı pH 8’de 96. saatte 60 mm olarak ölçülürken, Salinivibrio costicola’nın kolonisi etrafındaki en büyük şeffaf zon çapı pH 9’da aynı inkübasyon süresinde 30 mm olarak gözlemlenmiştir. İzolatların esteraz aktiviteleri % 1 tributrin ve % 10 tuz içeren sıvı besiyerlerinde, 37 °C’de pH 8 ve 9’da 96 saat boyunca spektrofotometrik yöntemle ölçülmüştür. Idiomarina loihiensis ve Salinivibrio costicola sıvı besiyerlerinde 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinde esteraz aktivitesi göstermiştir. Idiomarina loihiensis’in en yüksek esteraz aktivitesi pH 9’da 24. saatte 222.83 U/ml olarak tespit edilirken, Salinivibrio costicola’nın en yüksek esteraz aktivitesi pH 9’da aynı inkübasyon süresinde 230.76 U/ml olarak saptanmıştır. Staphylococcus nepalensis ve Idiomarina loihiensis’in, % 3 zeytinyağı, % 0.02 rhodamine B ve % 10 tuz içeren agar besiyerlerinde, 37 °C’de pH 7 ve 8’de lipaz aktiviteleri 96 saat boyunca incelenmiştir. İki mikroorganizma da 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinde lipaz aktivitesi göstermiştir. Her iki izolatın da turuncu ışıma gösteren kısımlarının çaplarının pH 7’de en büyük olduğu görülmüştür. Staphylococcus nepalensis’in çapı 72. saatte 7 mm olarak ölçülürken, Idiomarina loihiensis’in çapı aynı inkübasyon süresinde 9 mm olarak gözlemlenmiştir. Bu mikroorganizmaların lipaz aktiviteleri % 3 zeytinyağı ve % 10 tuz içeren sıvı besiyerlerinde, 37 °C’de pH 7 ve 8’de 96 saat boyunca spektrofotometrik yöntemle ölçülmüştür. Staphylococcus nepalensis ve Idiomarina loihiensis sıvı besiyerlerinde 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saatlik inkübasyon sürelerinde lipaz aktivitesi göstermiştir. Staphylococcus nepalensis’in en yüksek lipaz aktivitesi pH 8’de 72 saatlik inkübasyon süresinde 44.57 U/ml olarak tespit edilirken, Idiomarina loihiensis’in en yüksek lipaz aktivitesi pH 7’de aynı inkübasyon süresi sonunda 37.60 U/ml olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, ılımlı halofil bakteriler; Idiomarina loihiensis, Salinivibrio costicola ve Staphylococcus nepalensis tarafından üretilen esteraz ve lipaz enzimlerinin aktiviteleri oldukça yüksektir ve ticari olarak deri sanayinde farklı deri işlenti basamaklarında kullanılabilirler. -------------------- In this study, esterase activities of Idiomarina loihiensis and Salinivibrio costicola and lipase activities of Staphylococcus nepalensis and Idiomarina loihiensis of moderately halophilic bacterial species were examined. The esterase activities of Idiomarina loihiensis and Salinivibrio costicola were investigated on agar medium containing 1 % tributyrin, 10 % salt at 37 °C and pH 8, 9 during 96 hours. Both microorganisms showed esterase activities at 24, 48, 72 and 96 hours incubation periods on the agar medium. While the largest diameter of the transparent zone of Idiomarina loihiensis was measured as 60 mm at 96 hours incubation at pH 8, the largest diameter of the transparent zone of Salinivibrio costicola was observed as 30 mm at the same incubation period and pH 9. The esterase activities of these microorganisms were measured by spectrophotometric method in liquid medium containing 1 % tributyrin, 10 % salt at 37 °C and pH 8, 9 during 96 hours. Idiomarina loihiensis and Salinivibrio costicola showed esterase activities at 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours incubation periods in the liquid medium. While the maximum esterase activity of Idiomarina loihiensis was detected as 222.83 U/ml at the 24 hours and pH 9, the maximum esterase activity of Salinivibrio costicola was determined as 230.76 U/ml at the same incubation period and pH 9. The lipase activities of Staphylococcus nepalensis and Idiomarina loihiensis were examined on agar medium containing 3 % olive oil, 0.02 % rhodamine B, 10 % salt at 37 °C and pH 7, 8 during 96 hours. Both isolates showed lipase activities at 24, 48, 72 and 96 hours incubation periods on the agar medium. The largest fluorescent orange halos belonging to both isolates were observed at pH 7. While the halo of Staphylococcus nepalensis was measured as 7 mm at 72 hours incubation, the halo of Idiomarina loihiensis was observed as 9 mm at the same incubation period. The lipase activities of these microorganisms were measured by spectrophotometric method in liquid medium containing 3 % olive oil, 10 % salt at 37 °C and pH 7, 8 during 96 hours. Staphylococcus nepalensis and Idiomarina loihiensis showed lipase activities at 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours incubation periods in the liquid medium. While the maximum lipase activity of Staphylococcus nepalensis was detected as 44.57 U/ml at 72 hours pH 8, the maximum lipase activity of Idiomarina loihiensis was determined as 37.60 U/ml at the same incubation period and pH 7. As a conclusion, the activities of esterase and lipase enzymes produced by moderately halophilic bacterial species; Idiomarina loihiensis, Salinivibrio costicola and Staphylococcus nepalensis were considerably high. Hence, these microorganisms may be used in different leather process steps in leather industry.