Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Basım Teknolojileri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2009
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ALATTİN BİLMEZ
Danışman: CEM AYDEMİR
Özet:ÖRNEK BİR MATBAA İŞLETMESİNDE BRC/IoP BELGESİ EDİNİLMESİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Gıda güvenliği her bireyin hakkı ve sorumluluğudur. Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların bu ihtiyacı karşılayacak şekilde üretim yapmaları, pazarlama ve satış hizmeti sunmaları ahlaki ve yasal sorumluluklarının gereğidir. Gıda endüstrisinde gelişen teknoloji ve toplumda tüketici bilincinin yerleşmesiyle gıda güvenliğinin önem kazanması, dünya üzerinde farklı kontrol sistemlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Gıda işletmelerine ambalaj üreten matbaalar gıda güvenliği için hijyen şartlarına uymak durumundadır. Bu hijyenik şartları sağlama yöntemlerden birisi de BRC/IoP (İngiliz Perakendeciler Birliği Ambalaj Enstitüsü) standardının edinilmesi ve şartlarının yerine getirilmesidir. BRC/IoP standardı gıda ile direkt temas eden ambalaj üretimi yapan matbaa işletmeleri için ulusal ve uluslararası prestij, hijyen ve güvenilirlik belgesi niteliğindedir. Gıda güvenliği yönetim sistemlerinden biri olan BRC/IoP standardının örnek bir matbaaya uyarlanması sürecinde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak hazırlanan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmada gıda güvenliği yönetim sistemleri, gelişim süreçleri ve ülkemizdeki uygulamaları hakkında internet ve literatür taraması yapılarak geniş bilgiler verilmiştir. Ayrıca BRC/IoP standardının maddeleri verilerek bu standardın örnek bir matbaa işletmesine uyarlanmasında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde sırasıyla BRC/IoP standardının örnek bir matbaa işletmesine uyarlanmasında ortaya çıkan sonuçlar, değerlendirmeler ve öneriler aktarılmıştır. Bunların ülkemiz matbaa sektörü ile paylaşılması, benzer çalışma ve uygulamaların yapılmasına rehberlik edilmesi hedeflenmiştir. ABSTRACT THE PROBLEMS FACED AND SOLUTIONS PROPOSED IN A SAMPLE PRINTING COMPANY DURING WORK GETTING BRC/IoP CERTIFICATE Each individual has the right to food security and is responsible for that. Sufficient production and marketing are moral and legal responsibilities for the companies operating in the food sector. Emerging technologies in food industry and the importance of food safety which is a result of increased consumer awareness in the community lead to different control systems in the world. Printing houses producing food packaging to the food companies has to comply with hygiene requirements. One way to provide hygienic conditions is complying with the BRC/IoP (British Retail Consortium Global Standart for Packaging) standarts. BRC/IoP standart is national and international prestige, hygiene and safety certificate for the companies producing food packaging. This study consists of four sections and prepared as for the solution of the problems that is faced during the application of the BRC / IoP standard to a sample press company. In this study, extensive information has been given about food safety management systems, development processes and practices in our country. In addition, given BRC / IoP standard topics and applying these topics to a sample press company and problems faced during the application is covered. In the last part of the study, results of adapting BRC/IoP standard to a sample company, evaluations and recommendations about this adaptation have been transferred respectively. These results, evaluations and recommendations are aimed to be shared with the our country's printing industry and to provide guidance to similar studies.