Ganoderma Lucidum ve Ticari Ürünlerinin in vitro Antioksidan Aktivitelerinin, Bazı Biyoaktif Bileşenlerinin Tayini ve Karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yeşim Karaboğa

Danışman: Gülbin Erdoğan

Özet:

 ÖZET

Amaç: Bu çalışmada, son yıllarda sağlık alanında ve özellikle kanser tedavisinde tedaviye destek amaçlı kullanılan Ganoderma lucidum tıbbi mantarının farklı formları ve piyasada satılan kapsül formlarının in vitro antioksidan aktiviteleri ile bazı biyoaktif bileşenlerinin tayini ve karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem: Ganoderma lucidum mantarı halk arasında çay olarak veya ekstresi içilerek kullanılmaktadır. Piyasada kapsül formları da satılmaktadır.  Üreticisinden kurutulmuş ve ekstrakt halinde temin edilen mantar örnekleri ve piyasadan alınan kapsül formları, infüzyon yöntemi ile ekstrakte edildi. Mantarların öğütülmüş, dilimlenmiş, ticari ekstrakt halinde ve tablet formlarının antioksidan aktiviteleri CUPRAC, FRAP, ABTS ve DDPH yöntemi, toplam fenolik madde içeriklerini ise Folin-Ciocalteu ayıracı ile UV-VIS spektrofotometre kullanılarak tayin edildi. Troloks ve gallik asit standartları kullanılarak elde edilen absorbans/inhibisyon değerlerinden Ganoderma lucidum’un farklı formlarının antioksidan kapasiteleri ve toplam fenolik bileşen miktarları TEAC ve GAE cinsinden hesaplandı.

Bulgular: Öğütülmüş ve dilimlenmiş örneklerin antioksidan aktiviteleri (10.0-38.0 mmol TEAC/g örnek), ticari ekstraktların (10.0-63.0 mmol TEAC/g örnek) arasında; toplam fenolik bileşen miktarları öğütülmüş ve ekstrakt için sırası ile (8-12 mg GAE/g örnek) arasında; kapsül formlarının ise antioksidan aktiviteleri (13.0-89.0 mmol TEAC/g örnek) arasında, fenolik bileşen miktarları (6.0-12.0 mg GAE/g örnek) arasında bulunmuştur.[g1] 

Sonuçlar: Ganoderma Lucidum’un antioksidan özelliğe sahip olduğu ticari ekstraktın öğütülmüş ve dilimlenmiş formlara göre daha yüksek antioksidan ve fenolik bileşen içerdiği görülmüştür. Kapsül formlarının da karşılaştırıldığında antioksidan aktiviteye ve fenolik içeriğe sahip olduğu, farklı 3 formun da birbiri ile kıyaslandığında farklılıklar gösterdiği bulunmuştur. Kullanımda Ganoderma lucidum mantarının tercih edilmesini, günümüzde sentetik gıdalar yerine doğal gıda takviyesi ve bitkilerle tedavide doktor kontrolünde kullanımının önerilebileceğini düşündürmüştür.