Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Özge Sinem Aytaç
Danışman: Pervin Rayaman
Özet:1. Çamaşır Deterjanlarının Antimikrobiyal Etkinliği Amaç: Günümüzde enerji verimliliği uygulamaları ile çamaşır yıkama işleminde genellikle 30ºC tercih edilmektedir. Ancak bu sıcaklığın mikroorganizmalar üzerinde yok edici etkisi bulunmamaktadır ve bu nedenle deterjan etkinliği önem kazanmaktadır. Çalışmamızda çamaşır yıkama işleminin mikrobiyolojik etkinliğinin çeşitli mikroorganizmalara karşı, 30 ile 60ºC’de, deterjansız ve evlerde yaygın olarak kullanılan toz ve sıvı formdaki çamaşır deterjanları ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda evlerde kullanılan toplam 8 adet çamaşır deterjanının antimikrobiyal etkinliği 6 adet standart ve 18 klinik suşa karşı test edilmiştir. Kumaş taşıyıcılar mikroorganizma süspansiyonlarına batırılmış ve kurutulduktan sonra steril kumaş keselere 10’ar adet olmak üzere konulmuştur. Bu keseler 4 kg steril kumaş içeren yük ile çamaşır makinesine konulmuş ve üretici firmaların tavsiye ettiği ölçülerde çamaşır deterjanı ilave edilerek ve deterjansız olarak aynı programda 30 ile 60°C’de yıkanmıştır. Yıkama işlemi sonrasında taşıyıcılar sıvı besiyerine aktarılıp, seri dilüsyonları yapılarak ayırt edici ve selektif besiyerlerinin yüzeyine ekildikten sonra inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonunda canlı mikroorganizma sayısındaki azalma kontrol değerleri ile kıyaslanarak logaritmik olarak hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmamız sonucunda 30°C’deki deterjanlı yıkamanın, deterjansız yıkamaya göre tüm mikroorganizmalara karşı daha etkili olduğu (p<0.0001); 60°C’deki deterjansız yıkamanın 30°C’de deterjansız yıkamaya göre daha etkili olduğu (p<0.0001); sıvı ve toz deterjanların etkinlikleri arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda 30°C’deki deterjansız ve deterjan ilave edilerek yapılan çamaşır yıkama işleminin mikroorganizmalar üzerinde etkinliğinin az olduğu, 60°C’de deterjanlı ve deterjansız yıkamanın ise mikroorganizmalar üzerine yok edici etkisinin olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Toz deterjan, sıvı deterjan, mikrobiyal etkinlik, yıkama, sıcaklık