Tuzlanmış derilerde bulunan mikroorganizma türlerinin saptanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EMEL ASLAN

Danışman: MERAL BİRBİR

Özet:

TUZLANMIŞ DERİLERDE BULUNAN MİKROORGANİZMA TÜRLERİNİN SAPTANMASI Tabaklama işlemi öncesi meydana gelen konservasyon hataları mamul deri kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmanın amacı tuzlanmış derilerdeki proteolitik ve lipolitik bakteri türlerini izole ederek tanımlamak ve tuzla koruma işleminin etkinliğini değerlendirmektir. Çalışmamızda İstanbul Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesindeki farklı tabakhanelerden toplanan 10 adet tuzlanmış deri örneklerinin tuz kristali bulunan ve bulunmayan bölgelerinde pH, % nem içeriği, % kül ve % tuz doygunluğu miktarları, toplam mezofil, toplam proteolitik ve lipolitik mezofil bakteri sayıları belirlenmiştir. Tuzlanmış ham derilerin tamamında pH değerleri tuz kristali bulunan (pH 6,4-7,4) ve tuz kristali bulunmayan bölgelerde (pH 6,3-7,3) bakteri gelişimi için optimum olarak bulunmuştur. Tuzlanmış derilerin tuz kristali bulunmayan bölgelerindeki nem içeriği (% 42-57), tuz kristali bulunan bölgelerdeki nem içeriğine (% 31-47) göre daha yüksek bulunmuştur. İncelenen derilerin tamamında her iki bölgede de kül miktarları ve tuz doygunlukları standart değerler ile aynı bulunmuştur. Çalışmamızda, tuzlama işlemi yapılmış olmasına rağmen derilerin her iki bölgesinde de oldukça yüksek sayıda toplam mezofil, proteolitik ve lipolitik mezofil bakteri izole edilmiştir. Derilerin tuz kristali içermeyen bölgelerinde toplam mezofil (2x108 kob/g) ve toplam lipolitik mezofil bakteri sayısı (1,7x107 kob/g) derilerin tuz kristali içeren bölgelerine göre daha fazla bulunmasına rağmen toplam proteolitik bakteri sayısı (1-1,5x107 kob/g) her iki bölgede de aynı bulunmuştur. Çalışmamızda derilerden toplam olarak 668 adet bakteri izole edilmiş ve tanımlanmıştır. İzole edilen cinslerin % 69’u proteolitik, % 62’si lipolitik ve % 51’ i hem proteolitik hem lipolitik aktivite göstermiştir. Tuzlanmış derilerden 36 farklı cins ve 102 bakteri türü izole edilmiştir. Deri örneklerinde en yaygın olarak bulunan bakteri cinslerinin ve sayılarının sırasıyla Staphylococcus (115 adet), Bacillus (111 adet), Enterococcus (75 adet), Enterobacter (66 adet) ve Pseudomonas (59 adet) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak kuru tuzlama yönteminin homojen ve yeterli yapılamamasından dolayı incelenen deri örneklerinin tuz kristali bulunan ve bulunmayan bölgelerinden izole edilen bakteri sayıları arasında farklılık görülmüştür. Tuzlanmış derilerin tuz kristali bulunan kısımlarından fazla sayıda Gram pozitif koklar ve basiller (Staphylococcus, Enterococcus, Micrococcus ve Bacillus) ve Gram negatif Vibrio gibi tuza toleranslı bakteriler izole edilmiştir. Tuzlanmış derilerin tuz kristali bulunmayan kısımlarında en yaygın bulunan cinslerin Gram pozitif koklar ve basiller (Staphylococcus ve Bacillus) ve Hafnia, Enterobacter, Pseudomonas ve Acinetobacter gibi Gram negatif basiller olduğu bulunmuştur. ABSTRACT DETERMINATION OF MICROORGANISMS IN SALTED HIDES Conservation defects occured before the tanning process affect leather quality adversely and cause important economic losses. Therefore, the goal of this study was to isolate and identify proteolytic and lipolytic mesophile bacterial species on the salted hides and evaluate the efficiency of the salt curing process on the hides. In this study, the areas with and without salt crystals of the salted hide samples collected from different tanneries in Leather Organized Tannery Region, Tuzla-İstanbul, were evaluated for pH values, moisture and ash contents, brine saturations, total mesophile, total proteolytic and lipolytic mesophile bacterial numbers. pH values of the areas with (pH 6,4-7,4) and without salt crystals (pH 6,3-7,3) of all the salted hide samples were found to be optimum for bacterial growth. Moisture content of the area without salt crystals of the salted hide samples (% 42-57) were found to be higher than the area with salt crystals (% 31-47). Ash contents and salt saturations of both areas of all the salted hide samples examined were found to be the same as standart values. Although the hides were salt cured, high numbers of mesophile, proteolytic and lipolytic mesophile bacteria were isolated from both areas of the hides. Although total mesophile (2x108 CFU/g) and lipolytic mesophile (1,7x107 CFU/g) bacterial numbers on the hides without salt crystals were found to be higher than the hides with salt crystals, total proteolytic bacterial numbers (1-1,5x107 CFU/g) were found to be the same for the both areas. A total of 668 bacterial strains were isolated and identified in our study. Proteolytic, lipolytic and both proteolytic and lipolytic activities were observed at 69 %, 62% and 51 % of isolated strains, respectively. A total of 36 different genera and 102 bacterial species were isolated from the salted hides. The most dominant genera on the salted hides and their numbers were found as Staphylococcus (115), Bacillus (111), Enterococcus (75), Enterobacter (66) and Pseudomonas (59). As a conclusion, since the salting process were not done homogeneously and adequately, different numbers of bacteria were obtained from the areas with and without salt crystals of the salted hide samples. The high number of salt tolerant bacteria as Gram positive cocci and bacilli (Staphylococcus, Enterococcus, Micrococcus and Bacillus) and Gram negative Vibrio were isolated from areas with salt crystals of the salted hides. The most dominant genera on the area without salt crystals of the salted hides were found as Gram positive cocci and bacilli (Staphylococcus and Bacillus) and Gram negative bacilli as Hafnia, Enterobacter, Pseudomonas and Acinetobacter.