İstanbul ili Anadolu yakası doğal kaynak sularının kimyasal ve bakteriyolojik analizleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SELİN GÜLTEKİN

Eş Danışman: NÜZHET CENK SESAL

Danışman: FİGEN ESİN KAYHAN

Özet:

İSTANBUL İLİ ANADOLU YAKASI DOĞAL KAYNAK SULARININ KİMYASAL VE BAKTERİYOLOJİK ANALİZLERİ Bu çalışmada, İstanbul ili Anadolu yakasının farklı bölgelerinde halkın kullanımına sunulmuş doğal kaynak suyu çeşmelerinin bir yıllık periyottaki (2014 yılı/12 ay) fiziksel, bakteriyolojik ve kimyasal kalite parametrelerinin incelenmesi ve insan sağlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla belirlediğimiz 10 adet doğal kaynak suyu istasyonundan bir yıl süreyle (2014 yılı/12 ay) her ay kimyasal ve bakteriyolojik analizler için numuneler alındı. Fiziksel analizler; koku, bulanıklık ve yabancı madde özelliklerinin organoleptik muayenesi ile değerlendirildi. Bakteriyolojik analizler; membran filtrasyon yöntemi kullanılarak Koliform bakteri sayımı, Escherichia coli sayımı, Fekal koliform sayımı ve Enterokok sayımı ile tespit edildi. Kimyasal analizler ise, serbest klor, pH, iletkenlik, amonyum, nitrit, klorür, toplam sertlik, florür ve kalsiyum parametrelerinin tespiti ile yapıldı. Bir yıl süreyle toplanan 95 örneğin, yapılan bakteriyolojik analizleri neticesinde 46’sının ulusal ve uluslararası standartlara göre içilebilir nitelikte, 49’unun ise içilemeyecek nitelikte olduğu görüldü. Örneklerimizin % 47,4’ünde Koliform bakteri; % 27,4’ünde Enterokok; % 17,9’unda Escherichia coli ; % 14,7’sinde Fekal koliform tespit edilerek standartlara uygun olmadığı belirlendi. Örneklerimizin % 48,4’ünün ise standartlarda belirtilen değerlere uygun olduğu tespit edildi. Kimyasal analizler neticesinde 26 örneğe ait pH değerleri ulusal ve uluslararası standartlara uygun bulundu. 92 örneğin serbest klor değerleri ise İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe aykırı olarak tespit edildi. Örneklerimizin, iletkenlik, amonyum, nitrit, klorür, toplam sertlik, florür ve kalsiyum parametrelerinin ise ulusal ve uluslararası standartlara uygun olduğu görüldü. Fiziksel parametrelerin organoleptik değerlendirilmesi sonucunda Türk Standardları Enstitüsü TS 266 Sular - İnsani Tüketim Amaçlı Sular Standardına uygunluk gösterdiği belirlendi. ABSTRACT CHEMICAL AND BACTERIOLOGICAL ANALYSIS OF NATURAL SPRING WATER IN THE ASIAN SIDE OF ISTANBUL The main purpose of this study was to review the physical, bacteriological and chemical quality parameters of drinking fountains found in the Asian side of Istanbul on an annual basis (2014 year/ 12 month) and their evaluation in terms of human health. In order to achieve this goal, samples were taken monthly from 10 different public drinking fountains for chemical and bacteriological analysis for a year in 2014. Physical analysis were evaluated according to the properties of organoleptic examination of smell, blurriness and foreign substances. Bacteriological analysis were reviewed by using the membrane filtration technique; Coliform bacteria, Escherichia coli, Fecal coliform and Enterococcus counting. Chemical analysis were made by the determination of the parameters of chlorine, pH, conductivity, ammonium, nitrate, chloride, total hardness, fluoride and calcium. 95 samples were collected in total and bacteriological analysis performed on these showed that 46 % of the samples were drinkable and 49 % of them were not drinkable according to the national and international standards. Additionally, 47,4 % of the samples had Coliform bacteria, 27,4 % had Enterococcus, 17,9 % had Escherichia coli and 14,7 % had Fecal coliform which showed that they were both out of the standards. On the other hand, 48,4 % of the samples were compatible with the values indicated in the standards. According to the outcome of the chemical analysis; pH values of 26 samples were compatible with the national and international standards. The chlorine values of 92 samples were against the regulations of water intended for human consumption. Conductivity, ammonium, nitrate, chloride, total hardness, fluoride and calcium parameters of our samples were compatible with the national and international standards. Organoleptic tests have shown that the physical parameters were compatible with the Turkish Standards Institute TS 266 – Water Intended for Human Consumption.