İstanbul ili anadolu yakası 9-18 yaş arası çocuklarda huzursuz bacak sendromu ve büyüme ağrısı prevalansı


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: RAMIN MAHMUDOV

Danışman: Dilşad Türkdoğan

Özet:

Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir histir. Çocukluk yaş grubunda genel prevalans %2 olarak gösterilmektedir. Büyüme ağrıları (BA) genellikle bacak ve uyluk kaslarında lokalize, aralıklı ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilen nedeni bilinmeyen ağrılar olarak tanımlanmaktadır. BA %2,6'dan %49,4’e kadar değişen prevalans göstermektedir.

Amaç: Bu çalışmada amacımız İstanbul ili Anadolu yakası 9-18 yaş arası çocuklarda HBS ve BA sıklığını, iki farklı klinik tablonun birlikte görülme oranını ve örtüşen belirtileri saptamaktır. Ayrıca HBS çalışma grubunun önerdiği ve klinik çalışmalarda test edilecek olan HBS ve BA ölçütlerinin toplum temelli bu çalışmada kullanılarak geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılması da amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında 5000 öğrenciye HBS ve BA hakkında klinik bilgi verilerek HBS ve BA bilgilendirme, onam formları ve tarama anketi dağıtıldı. 4565 anket formu (%56,1 kız; n:2564) değerlendirmeye alındı. Bu formlara göre huzursuz bacak şikayeti ve bacak ağrısı olan olgulara tanıyı doğrulayıcı anket uygulandı. Son aşamada toplanan anketler HBS için Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Grubunun (İnternational Restless Legs Syndrome Study Group-IRLSSG) 2012 revize tanı kriterleri ve BA için en güncel Walters ve ark. tarafından 2013’de geliştirilen tanı kriterleri kullanılarak tanı konuldu.

Bulgular: Anket uygulanan öğrencilerin yaş ortalaması 14 saptandı. Klinik tanı değerlendirme ölçütlerine göre çalışmada Prototipik HBS tanısı alan 75 olgu (%1,6) saptandı; bunlardan 47’si (%31,76) kızdı. Prototipik BA saptanan olgu sayısı 17 (%0,4) idi. Birleşik klinik tanı ölçütlerine (hem prototipik HBS ve hemde BA olan) göre tanısı alan 7 (%0,1) olgu saptandı. Örtüşen Belirtiler A’ya (HBS yada BA tanısı alıp diğer tanıdan herhangi bir bulguya sahip olan) sahip 122 (%2,7) olgu, Örtüşen Belirtiler B olan ise sadece 4 olgu saptandı.

Sonuç: Çalışmamızda HBS prevalansı %4,2 ve BA prevalansı %3,06 olarak saptandı. Örtüşen belirtiler prevalansı %2,7 saptandı.