Periton diyalizi yapılan çocuk hastalarda serum copeptin düzeyleri ile peritoneal transport parametreleri ve biyoimpedans belirteçleri arasındaki ilişki


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURAK ÜTÜK

Danışman: İbrahim Gökce

Özet:

Amaç: Kronik böbrek hastalığında (KBH) hipervoleminin patofizyolojisi çoklu mekanizmalara dayanmakla birlikte arjinin vazopressinin (AVP) de rol oynadığı bilinmektedir. Copeptin, AVP’nin C terminalinde bulunan bir molekül olup, klinik çalışmalarda AVP yerine sıklıkla kullanılmaktadır. Çalışmamızda, periton diyalizi (PD) yapılmakta olan son dönem böbrek yetersizliği (SDBY) olan çocuk hastalarda copeptin düzeylerinin belirlenmesi, biyoempedans parametreleri (BİA) ve peritoneal eşitleme testinden (PET) elde edeceğimiz peritoneal transport parametreleri ile arasındaki olası ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

 

Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı’nda takip edilmekte olan 37 PD hastası dahil edildi. Çocuk polikliniklerimize başvuran akut veya kronik hastalığı olmayan, hasta grubu ile aynı cinsiyet ve benzer yaşlarda 37 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Hastaların serum ve periton diyaliz sıvısı copeptin düzeyleri, PET ve BİA parametreleri eş zamanlı olarak değerlendirildi ve aralarındaki olası ilişki incelendi. Kontrol grubunun da serum copeptin seviyeleri değerlendirildi.

 

Bulgular: Hasta grubunda serum copeptin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptandı (7.31 ng/ml vs 2.55 ng/ml, p< 0.001). Kontrol grubunun serum copeptin düzeyleri ile yaş dağılımı arasında negatif ilişki saptandı (r= -0.596,                p< 0.001). Hasta grubunda serum copeptin düzeyleri ile yaş, cinsiyet arasında ilişki saptanmadı. Hasta grubunda serum copeptin düzeyleri ile PET parametreleri [KpT/V (r= -0.166, p= 0.325), Kprtw/V (r= -0.147, p= 0.387)] arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Serum copeptin düzeyleri ile BİA parametreleri ve overhidrasyon (OH) arasında da anlamlı bir ilişki saptanmadı.

 

Sonuç: SDBY’li PD yapılan hastalarda serum copeptin düzeyleri sağlıklı gruba göre daha yüksektir. Serum copeptin düzeyi ile BİA ve PET parametreleri arasında belirgin bir ilişki saptanmadı. Bu konuda daha ileri çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmüştür.

           

Anahtar Kelime: Copeptin, kronik böbrek hastalığı, son dönem böbrek yetersizliği, periton eşitleme testi, biyoempedans analizi, arjinin vazopressin, antidiüretik hormon, periton diyalizi, çocuk.